Pretul gazelor naturale din productia interna va creste de trei ori anul viitor, in trimestrul doi cu 10 dolari/1.000 mc, in trimestrul trei - cu cinci dolari/1.000 mc si in ultimul trimestru cu 10 dolari/1.000 mc, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern, publicat pe site-ul MEC.

Pretul maxim al gazelor din productia interna va fi de 145 dolari/mia de metri cubi in primul trimestru din 2007, 155 de dolari in trimestrul urmator pentru ca in ultimul semestru al anului pretul gazelor din productia interna sa creasca cu inca 15 dolari, ajungand la 160 de dolari in trimestrul trei si 170 dolari la sfarsitul anului, anunta NewsIn.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, acest calendar propus de Autoritatea de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) pentru 2007 are in vedere estimarile actuale privind nivelul cererii interne si al productiei de gaze naturale, evolutia cursului de schimb, a preturilor la importul de gaze naturale si a tarifelor reglementate. De asemenea, calendarul de majorare a preturilor gazelor este in concordanta cu programul Ministerului Economiei si Comertului (MEC) privind politica energetica a Romaniei in perioada 2006 - 2009.

Astfel, pentru primul trimestru al anului viitor, la recomandarea ANRGN, pretul gazelor din productia interna va fi nemodificat, adica 397,5 lei/mia de metri cubi (echivalentul a circa 145 dolari), in timp ce preturile pentru urmatoarele trei semestre va fi de 155 dolari, 160 dolari, respectiv 170 doari.

Transformarea in lei a preturilor in dolari se va face pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil pentru prima zi din luna premergatoare semestrului.

Reprezentantii MEC au mai precizat ca preturile propuse prin acest calendar vor fi nivelurile maxime de valorificare a productiei interne de gaze naturale.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.