Microintreprinderile vor 2% din cifra de afaceri si in 2007. Majoritatea firmelor romanesti sunt organizate in microintreprinderi. Regimul diferentiat intra in vigoare in 2008

Salariile managerilor vor putea fi platite si in 2007 in conditii de fiscalitete redusa prin intermediul microintreprinderilor. In 2007 firmele clasificate in aceasta categorie vor plati in continuare un impozit de 2% din cifra de afaceri urmand ca din 2008 sa intre in vigoare regimul diferentiat. "Proiectul normelor de aplicare a Codului Fiscal arata ca diferentierea microintreprinderilor cu activitatea preponderenta de consultanta se va face incepand din 2008, pe baza rezultatelor de anul viitor.

Din prevederile actuale rezulta ca in 2007 toate microintreprinderile vor avea acelasi regim", a declarat citata de Mediafax, Roxana Popel, senior manager la divizia de taxe a PricewaterhouseCoopers. Proiectul citat de Popel introduce o noua conditie pentru ca o firma sa intre in categoria moicrointreprindere. Nu va mai fi de ajuns ca firma sa aiba cifra de afaceri sub 100.000 de euro ci va trebui ca ea sa "realizeze venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 50% din veniturile totale", precizeaza documentul. In proiect se spune insa ca analiza indeplinirii acestei conditii se va efectua pentru anul fiscal 2008 si pentru anii fiscali urmatori. Potrivit datelor ANIMMC aproximativ 80% din firmele romanesti sunt microintreprinderi.

Inflatie de firme

In Romania, tara cu o populatie de 22 de milioane de locuitori, existau la finele lui 2005 aproximativ 600 de mii de firme. Franta, a carei populatie depaseste 60 de milioane, are 800 de mii de societati. Numarul mare al firmelor pe cap de locuitor ar putea parea, la prima vedere, o dovada a faptului ca romanii au spirit de intreprinzator si ca au inteles ce inseamna economia de piata.

La o privire mai atenta insa observam ca o parte semnificativa a societatilor inregistrate mai ales dupa anul 2001 nu au un obiect de activitate bine stabilit.
Aproximativ 350.000 de societati comerciale sunt microintreprinderi fictive constituite cu scopul de a evita suprataxarea muncii. Multi salariati de top sunt remunerati prin intermediul acestor pseudo-societati sub masca unor prestari de servicii pentru ca plata directa a salariilor ar fi mult prea costisitoare pentru patroni.

Regim diferentiat din 2008

Normele Codului Fiscal nu au fost inca aprobate de Guvern. Microintreprinderile, firme cu pana la noua angajati si o cifra de afaceri de cel mult 100.000 de euro, pot alege in prezent intre plata unui impozit de 3% pe cifra de afaceri sau de 16% din profit. Modificarile la Codul Fiscal care vor intra in vigoare anul viitor prevad cresterea impozitului pe venitul microintreprinderilor la 2,5% in 2008 si 3% in 2009. Noile prevederi stabilesc insa ca microintreprinderile care realizeaza mai mult de jumatate din cifra de afaceri din activitati de consultanta si management trebuie sa plateasca impozit pe profit, cu o cota de 16%. Autoritatile au urmarit prin aceasta masura sa elimine posibilitatea platii salariilor prin intermediul unor contracte de consultanta, modalitate utilizata in general de persoanele cu salarii mari pentru a evita plata contributiilor de asigurari sociale.

Detinatorii firmelor trebuie sa anunte daca depasesc 100.000 euro

Daca o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 100.000 de euro va plati impozit pe profit de 16%. Mai mult, potrivit proiectului normelor de aplicare a Codului Fiscal, proprietarul firmei va trebui sa anunte autoritatile cu privire la depasirea sumei stabilite prin lege.
"In situatia in care, in cursul anului, o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 100.000 de euro, aceasta va plati impozit pe profit luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal si va instiinta organul fiscal cu privire la modificarea tipului de impozit datorat prin depunerea in acest scop a declaritiei de mentiuni, potrivit Ordonantei Guvernului nr. 92/2003, Codului de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare", precizeaza documentul.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.