Microintreprinderile vor plati, din 2007, impozit pe venit de 2%, iar la sfarsitul anului fiscal, adica in 2008 vor depune o declaratie pentru a arata ca veniturile provin majoritar din alte activitati decat consultanta si managament, in caz contrar urmand sa plateasca impozit pe profit de 16%.

Potrivit Codului Fiscal, care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2007, microintreprinderile vor plati un impozit pe venit de 2% daca vor indeplini cumulat unele conditii, informeaza NewsIn. Astfel, veniturile obtinute de o microintreprindere nu trebuie sa depaseasca 100 mii de euro pe parcursul unui an fiscal si sa provina din alte activitati, decat consultanta si management, in proportie de peste 50%. in plus, numarul maxim de angajati este de noua persoane. in caz contrar, aceste entitati economice vor fi nevoite sa plateasca impozitul pe profit de 16% ca si celelalte categorii de societati comerciale.

Proiectul de norme pentru aplicarea Codului Fiscal precizeaza ca analiza criteriilor va fi facuta "pentru anul fiscal 2008 si anii fiscali urmatori".
Specialistii din Ministerul Finantelor au explicat ca evaluarea statutului de microintreprindere, respectiv intrunirea conditiilor prevazute de lege, va putea fi facuta numai dupa incheierea anului fiscal, pe baza unei declaratii speciale pentru regularizarea impozitului platit in timpul anului.

Declaratia va detalia sursa de obtinere a veniturilor si cifra de afaceri, astfel incat lucratorii fiscului sa poata decide daca microintreprinderea se incadreaza ca nivel al cifrei de afaceri si ca provenienta a acesteia. O astfel de analiza nu va fi posibila in cursul anului 2007, informatiile nefiind inca disponibile. in functie de continutul declaratiei, societatea va regulariza impozitul, trecand la plata pe profit in cota de 16% sau va ramane la cea pe venit de 2%. Toate microintreprinderile vor face plati trimestriale din 2007 ale impozitului pe venit, in decursul anului.

Din 2008, impozitul pentru veniturile microintreprinderilor va fi majorat la 2,5%, urmand ca in 2009 sa ajunga din nou la 3%, cota care se plateste in prezent. Ulterior anului 2009, Codul Fiscal nu mai are nicio prevedere referitoare la impozitarea preferentiala a microintreprinderilor. Nivelul impozitelor a fost stabilit in Parlament, la votarea legii Codului Fiscal, dupa ce Finantele propusesera eliminarea regimului microintreprinderilor, pe motiv ca tratamentul este discriminatoriu si disonant fata de celelalte categorii care platesc 16% pe profit.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.