Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat si va transmite spre publicare in Monitorul Oficial un set de cinci norme ce contin modificari si completari aduse unor norme de aplicare a Legii nr.204/2006 privind pensiile facultative, a anuntat CSSPP.

Cele cinci norme care vor fi trimise spre publicare in Monitorul Oficial sunt Norma nr. 1/2006 privind autorizarea de constituire a societatii de pensii, Norma nr. 2/2006 privind autorizarea societatii de administrare a fondurilor de pensii, Norma nr. 9/2006 privind taxele de autorizare, avizare si administrare in sistemul pensiilor facultative, Norma nr. 10/2006 privind marketingul prospectului schemei de pensii facultative si Norma nr. 12/2006 privind participantii la un fond de pensii facultative.

"Consiliul CSSPP a luat in considerare, la modificarea unor prevederi din normele de aplicare a Legii nr.204/2006, si propuneri inaintate de asociatiile profesionale de pe piata financiar-bancara. Prin modificarile aduse, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private urmareste simplificarea procedurilor in procesul de autorizare si avizare a viitorilor administratori de fonduri de pensii facultative si vine, astfel, in sprijinul viitorilor participanti la sistemul pensiilor private", se spune in comunicatul CSSPP, dupa cum informeaza NewsIn.

Potrivit normelor aprobate de CSSPP, taxa pentru infiintarea unei societati de pensii private va fi de 50.000 euro, iar pentru autorizarea administratorilor de fonduri de pensii private, de 20.000 euro, se stipuleaza intr-un proiect de norma elaborat de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Taxa de autorizare pentru prospectul de schema de pensie privata facultativa va fi de 10.000 euro, iar taxa de autorizare a agentilor de marketing din domeniul pensiilor facultative private va fi in valoare de 50 de euro. inscrierea pentru contributii la un fond de pensii facultative se va putea face numai prin intermediul unui agent de marketing autorizat si pot fi autorizate ca agent numai persoanele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: au cetatenie romana, nu au interdictie de a exercita profesii in domeniul economic, pietei de capital, al asigurarilor, bancar sau juridic si au cel putin studii medii.

Societatile de pensii private, ca si administratorii de fonduri de pensii private, trebuie sa aiba un capital social minim egal cu echivalentul in lei al sumei de 1,5 milioane de euro, iar companiile de tip "off shore", cu sediul in asa numitele "paradisuri fiscale" nu vor putea administra fonduri de pensii private in Romania.

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) va sanctiona prin retragerea autorizatiei administratorului orice activitate a acestuia care incalca o norma a comisiei sau care a fost realizata fara acordul in prealabil al comisiei.

Autorizatia administratorului va fi retrasa si in cazul in care aceasta a fost obtinuta pe baza unor declaratii sau informatii false la momentul eliberarii autorizatiei sau daca acesta nu respecta normele comisie privind instrumentele in care se poate investi. De asemenea, intarzierea platii contributiilor la fondul de garantare pe o perioada mai mare de 3 luni va duce la retragerea autorizatiei administratorului.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.