In domeniul dezvoltarii rurale, anul viitor Romania va avea de cheltuit aproape 1,5 miliarde de euro, in timp ce in ultimii sase ani au fost cheltuite 650 de milioane de euro.

In jur de 400 de milioane de euro se vor pierde daca nu vor fi cheltuiti pina la finalul anului, pentru ca reprezinta fondurile venite de la UE in cadrul Programului SAPARD. Alte aproximativ 300 de milioane de euro vor fi alocati proiectelor care, desi eligibile, nu au putut fi finantate din fonduri europene si pentru care s-a constituit SAPARD-ul romanesc. Acestor bani li se vor adauga aproape 700 de milioane de euro, care vor fi alocati tarii noastre anul viitor de UE pentru proiectele in domeniul dezvoltarii rurale. "Exista riscul sa nu putem cheltui atit de multi bani si sa pierdem o parte din cei de la SAPARD, dar speram ca vom recupera intirzierile", a spus Danut Apetrei, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

Aproape un miliard in urmatorii doi ani

Primele fonduri care vor trebui cheltuite sint cele alocate prin SAPARD. Pina acum, din momentul demararii Programului, au fost angajate proiecte in valoare de 1.354 de milioane de euro, in total putind fi contractate 1.528 de milioane de euro. Din fondurile alocate Romaniei, incepind cu anul 2000, au fost cheltuiti banii aferenti primilor trei ani, adica aproximativ 650 de milioane de euro.

"In 2007 vor trebui cheltuite fondurile primite pentru 2003 si 2004. Din banii pe 2003 am alocat pina acum 20%, adica 42 de milioane de euro", a spus Laszlo Klarik, director general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala (fosta SAPARD). Astfel, anul viitor vom avea de cheltuit in jur de 400 de milioane de euro, aferenti alocarilor pe anii 2003-2004, iar in 2008 vor trebui cheltuite aproape 500 de milioane de euro (aferenti anilor 2005 si 2006). "In 2007 si 2008 vor trebui recuperate intirzierile. UE a facut tot ce a putut pentru a asista Romania si i-a mai dat timp pentru a putea absorbi toate fondurile. Astfel, Uniunea a acordat o prelungire de doi ani pentru a putea fi cheltuiti banii", a spus Antonis Constantinou, directorul Directiei Generale de Agricultura a Comisiei Europene.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.