Atrasi de castigurile mari oferite in ultima vreme de bursa, care depasesc de cateva ori dobanzile bancare, tot mai multi romani si-au "spart" depozitele de la banci si au intrat cu euforie, cei mai multi fara a avea prea multe cunostinte in domeniu, pe piata bursiera. Cu toate acestea, brokerii atrag atentia asupra faptului ca in prezent multe dintre actiunile societatilor listate la bursa sunt supraevaluate, riscul, mai ales al noilor intrati pe piata, fiind destul de mare.

Mai mult, brokerii chiar sunt convinsi ca, in cazul in care in acest an nu vor fi introduse la cota bursei noi societati pentru a se mentine cresterea spectaculoasa a acesteia, lucrurile ar putea lua o intorsatura nedorita, unii dintre brokeri luand in calcul chiar scenariul unor caderi abrupte ale preturilor actiunilor. "Foarte multe dintre actiuni sunt umflate artificial. Este ca un balon de sapun care, la un moment dat, nu pot sti cand, se va sparge. Multi dintre marii actionari ai unor companii listate la bursa contribuie, prin speculatii, la cresterea artificiala a actiunilor companiilor pe care le detin. De exemplu, unul dintre actionari vinde celuilalt o actiune cu 100 de lei, pe care ulterior o cumpara de la acesta cu 120 de lei, ca mai apoi sa o revanda celuilalt actionar cu 140 de lei si tot asa. Pe piata de capital, banii se plimba dintr-un buzunar in altul", este de parere Cristian Sima, presedintele societatii de brokeraj WBS Holding.

Potrivit acestuia, apropierea datei aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana ii determina pe unii dintre marii actionari ai unor companii tranzactionate la bursa sa induca majorarea, prin operatiuni speculative, de altfel legale, a valorii de piata a companiilor lor, pentru ca in 2007 sa-si poata vinde actiunile pe bani mai multi strainilor care vor veni. "De exemplu, in Ungaria, pe piata imobiliara, preturile au fost majorate artificial, in anul de dinaintea aderarii la UE, tocmai din aceste considerente, dar s-a vazut ca planurile le-au fost date peste cap", mai spune Sima. In opinia acestuia, piata bursiera romaneasca are nevoie de cateva lucruri esentiale.

"Legea bursei de la Londra ar trebui tradusa cuvant cu cuvant si aplicata si la noi. De asemenea, ar fi nevoie ca la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa fie numit un om care se pricepe, iar un numar de 20 de comisari tineri de la CNVM sa fie instruiti la Londra, ca apoi sa revina in tara si sa aplice la noi ce au invatat acolo", crede Sima. Reprezentantul WBS Holding spune ca, intr-un scenariu pesimist al caderii bursei, cei care vor avea cel mai mult de pierdut sunt micii investitori, mai putin initiati, care au intrat in numar mare in ultima vreme pe bursa si care nu vor putea anticipa momentul oportun al iesirii de pe piata de capital. Insa majoritatea brokerilor nu sunt atat de pesimisti in legatura cu viitorul bursei romanesti. "Sunt mai multi factori care au dus la cresterea bursei din acest an. O serie dintre raportarile financiare ale societatilor listate au aratat ca firmele au avut rezultate bune in activitatea lor.

Este adevarat, sunt si cazuri in care societati care nu au avut rezultate atat de bune au inregistrat cresteri pe bursa. Insa nu toate firmele tranzactionate in prezent pe piata de capital sunt supraevaluate sau subevaluate. Un alt motiv pentru care cotatiile au crescut il reprezinta intrarile de bani noi pe bursa. Este cert ca, fara introducerea unor noi societati la cota bursei, optimismul care se manifesta pe piata de capital va scadea ", este de parere Razvan Pasol, director general Intercapital Invest. De la inceputul anului, castigurile medii care se puteau obtine la BVB sunt de aproape 40 la suta, adica de peste trei ori mai mult decat la un depozit bancar. In acest an, cel mai mult s-a castigat din actiunile SIF-urilor, care au crescut, pe fondul discutiilor despre pragul de detinere pe care il poate avea un investitor la o societate de investitii financiare, cu aproximativ 80 la suta.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.