Presedintii celor cinci societati de investitii financiare au fost audiati ieri cu privire la majorarea pragului de detinere de la 0,1% la 1% din actiuni * "Trebuie stabilite criterii foarte clare si severe pentru impiedicarea tentativelor de preluare ostila a actiunilor", a declarat presedintele Comisiei Buget Finante din Senat

Pragul de detinere pe care il poate avea un investitor din capitalul social al unei Societati de Investitii Financiare (SIF) se preconizeaza a fi majorat de la 0,1% la 1%. Aceasta a fost principala concluzie anuntata de presedintele Comisiei de Buget, Finante din Senat, Varujan Vosganian, la finalul audierii ieri a reprezentantilor celor cinci SIF-uri din Romania. Conform lui Vosganian, trebuie stabilite criterii foarte clare si severe pentru impiedicarea tentativelor de preluare ostila a actiunilor, respectiv preluarea actiunilor impotriva intereselor actionarilor majoritari. Potrivit Rompres, Varujan Vosganian nu stie deocamdata cand se va produce majorarea pragului mentionat pentru care si-au dat acordul toate SIF-urile, intrucat vor avea loc mai intai consultari pe marginea acestei teme cu grupurile parlamentare si structurile politice ale Aliantei DA. Discutiile vor stabili si care va fi cea mai rapida procedura, fiind luata in calcul elaborarea unei ordonante de urgenta, a unei initiative legislative sau modificarea Ordonantei 10/2002 privind grupurile financiare. Senatorul PNL a apreciat managementul celor cinci SIF-uri si a apreciat ca acestea reprezinta un segment financiar de succes si stabil pentru piata din Romania.

Reprezentantii SIF Banat - Crisana si SIF Transilvania apreciau recent ca presedintii SIF-urilor nu au competenta legala de a majora pragul de detinere la capitalul social de la 0,1% la 1% si ca acceptarea acestei masuri reprezinta doar o intelegere a acestei oportunitati, neavand efecte juridice.

Potrivit unui comunicat semnat de Ioan Cuzman, presedintele SIF Banat-Crisana, conform legislatiei actuale, aceasta problema este de competenta Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor. Pe de alta parte, Consiliul de Administratie al SIF Moldova a aprobat convocarea Adunarii Generale Ordinare si Extraordinare a Actionarilor, pentru 22 aprilie, avand pe ordinea de zi discutarea majorarii pragului de la 0,1% la 1%, inainte de conturarea unor pozitii ale institutiilor pietei de capital si ale investitorilor. SIF Muntenia si SIF Oltenia au confirmat saptamana trecuta ca faptul ca, in urma discutiilor purtate cu membrii Comisiei Buget-Finante din Senat, presedintii SIF-urilor si-au prezentat acceptul privind ridicarea pragului de detinere la 0,1% la 1%, prin modificarea legii pietei de capital.

Potrivit art. 286, alineatul 3 din Legea pietei de capital, Consiliul de Administratie are responsabilitatea modificarilor de statut impuse de lege, fara a solicita acordul AGA, prin derogare de la Legea nr. 31/1990.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.