Guvernatorul BNR a dat ieri replica exportatorilor. Ei ii cer demisia daca nu tine cursul la un nivel mediu de 42.500 lei/euro

Citiva reprezentanti ai exportatorilor din industria lemnului, sustinuti de vreo 20 de sindicalisti, au pichetat ieri intrarea din Strada Doamnei a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), protestind fata de intarirea leului. Ploua gros peste o pancarta pe care scria: "Asigurati evolutia normala a aprecierii leului". In banca, guvernatorul Mugur Isarescu, care tocmai aniversa 125 de ani de existenta a BNR, spunea ca intelege nervozitatea exportatorilor, dar ca plingerile lor au gresit adresa, ar trebui pichetata piata valutara, care are actori diversi. "Dinsii (n.r. - exportatorii) sint deranjati de aprecierea leului, dar moneda nationala a devenit prea "tare" din cauza intrarilor de valuta. Ce sa facem? Sa inchidem granitele?", a intrebat retoric guvernatorul Isarescu. Pichetul s-a incheiat cu o discutie a liderilor protestatarilor cu sefii BNR, in urma careia exportatorii au temporizat jocul, dind un ragaz de o luna conducerii bancii centrale pentru a aduce leul in jurul unui nivel mediu de 42.500 de lei, la care Mihai Tanasescu, fostul ministru de finante, a facut proiectul de buget.

Sefii bancii centrale s-au intilnit cu exportatorii in jurul orei 14.00, moment in care protestul din strada s-a stins. "Noi le-am dat un ultimatum celor de la BNR. Facem o luna liniste, timp in care ei sa rezolve problema. Daca nu o rezolva, ne asteptam sa-si dea demisiile de onoare", ne-a declarat Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor (ANEIR).

Din perspectiva lor, exportatorii vad un curs mediu al leului de 42.500 de lei in 2005, "cit mai apropiat de nivelul dupa care a fost facut bugetul tarii de fostul guvern PSD", a admis Ionescu. In replica, sefii BNR au aratat ca banca centrala a luat mai multe masuri in urma carora se asteapta ca variatiile de curs sa se linisteasca, ne-au spus reprezentantii exportatorilor.
"Atitudinea nervoasa a exportatorilor e chiar un semn de normalitate, e firesc sa faca lobby pentru ceea ce vor sa obtina. Toata lumea asteapta de la guvernatorul Isarescu stabilitate. Deocamdata, mesajele BNR au fost destul de confuze, pentru ca nu sintem in America unde Greenspan misca pietele financiare cu fraze criptice. Aici noi sintem destul de confuzi. Avem nevoie de semnale clare din partea BNR", spune analistul Matei Paun.

Scad dobinzile

Isarescu spune ca banca centrala este de partea exportatorilor, ii intelege si a actionat in favoarea acestora. "Dobinzile scad, chiar accelerat. Dobinzile in piata au scazut chiar la jumatate. Am intervenit in piata cu sume mari. In primele doua luni ale anului am cumparat valuta cit in tot anul 2003, aproape un miliard de euro. Deci noi actionam, am cumparat valuta, am coborit dobinzile, am lasat lichiditati in piata. E pe undeva ilogic din partea lor sa transmita aceste comunicate jenante. Piata valutara devine un spatiu al profesionistilor, nu al plingaciosilor", a mai spus Isarescu.

Pret al aderarii

"Nu asta am vrut? Romania va avea capitaluri ieftine si abundente. De zece ani ne plingem ca n-avem bani", a intrebat retoric Isarescu, referindu-se la intarirea leului, revarsarea valutelor peste tara, pasi care preced aderarea la Uniunea Europeana. El a lasat sa se inteleaga faptul ca banca centrala nu face altceva decit sa urmeze drumul spre UE, potrivit calendarului de aderare fixat la 1 ianuarie 2007, in ritmul impus de intirzierile economiei romanesti. "Avem un dezavantaj in fata Poloniei, Ungariei, Cehiei, pentru ca am ramas in urma si au trecut si ele prin aceste etape. Dar daca vrem sa mergem in urma lor trebuie sa respectam niste etape. Daca vrem sa mergem in UE, altminteri banuiesc eu ca nu vrem sa mergem", a spus Isarescu.

1,5-2 miliarde de euro au intrat in piata valutara

In piata romaneasca sint in acest moment capitaluri speculative in valoare de aproximativ 1,5-2 miliarde de euro, cifra avansata ieri de guvernatorul Isarescu. "Pe fruntea nici unui fond nu scrie speculativ. El a venit sa fructifice banii si o poate face in Bursa, pe piata imobiliara, nu numai in cea valutara", spune Isarescu.

Daca ar interveni constant, banca centrala tot n-ar stapini situatia deoarece fondurile straine tot ar intra in tara, atrase chiar de certitudinea ca banca centrala "aspira" valuta in exces din piata, explica analistul Matei Paun. "Ce poate sa faca BNR celor care investesc? Sigur, putem sa schimbam politicile si sa inchidem din nou granitele. Dar nu asta ne dorim si de aceea nu acceptam un asemenea tip de dialog pentru ca induce neliniste", a adaugat guvernatorul bancii centrale.

Guvernul mizeaza pe un curs mediu de 39.000 de lei

Isarescu a explicat ca nu BNR "tine" leul "tare", ci piata. Totusi Isarescu a confirmat faptul ca guvernul a trimis la Bruxelles un program de preaderare construit in jurul unui curs mediu al euro de 39.000 de lei pentru acest an. El a mai caracterizat interventia BNR de saptamina trecuta, in care banca centrala a aspirat 600 milioane de euro, ca fiind o tentativa de a scutura piata valutara, care se cam incinsese, si a anuntat ca sint posibile viitoare interventii, discrete, la sume mici, pentru a stabiliza piata. "Piata se va stabiliza de la sine, si acela va fi cursul cel mai bun", a spus Isarescu. In treacat, el a observat ca, tot cumparind valuta, banca centrala "s-a asezat pe pozitii", lasind sa se inteleaga faptul ca este pregatita pentru a face fata momentului in care fondurile speculative ar fugi din tara. Guvernatorul bancii centrale a precizat ca nici unul dintre proiectele mari ale jumatatii anului, liberalizarea accesului strainilor la depozitele in valuta si aparitia leului greu, nu vor fi aminate deoarece sint pasi catre aderarea in UE. "Realist vorbind, aminarea este practic imposibila. Doar daca nu ne gindim la aderare in 2007. Sintem in criza de timp in privinta aderarii", a avertizat guvernatorul BNR.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.