Blocaj pe piata apartamentelor in mai multe orase mari din tara * In centrul oraselor, foarte putin teren de vanzare

Investitiile imobiliare din acest an se vor concentra pe terenurile de la marginea marilor orase, spun specialistii in domeniu. Daca in ultimii ani apartamentele au fost in topul preferintelor, in ultima perioada tot mai multi investitori s-au reorientat catre terenurile pentru construit. "2005 este anul terenurilor de la periferia marilor orase sau din localitatile marginase unde pot fi construite locuinte. Tendinta este de a cumpara terenuri pentru a construi blocuri de locuinte destinate inchirierii. Va fi o afacere mai profitabila decat sa construiesti vile sau decat sa cumperi apartamente vechi in oras", ne-a declarat presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare, Gabriel Zamfir.

Bucuresti - scade cererea pentru apartamentele din blocurile vechi

In ultimele luni, pe piata imobiliara din Capitala au avut loc unele schimbari in privinta investitiilor. Apartamentele din blocurile vechi au din ce in ce mai putina cautare, locul lor in topul preferintelor fiind luat de case sau apartamente in blocurile nou construite. Marii investitori deja s-au reorientat si au inceput sa caute terenuri la periferia Capitalei sau in afara orasului unde pot fi construite noi cartiere de locuinte. "A inceput vanarea terenurilor potrivite unor astfel de investitii. Daca nordul orasului este deja foarte exploatat si cu preturi ridicate, celelate zone sunt in plina dezvoltare. Cartiere precum cele din Pipera sau Corbeanca vor aparea si in sudul Capitalei si in localitatile din Ilfov", a precizat Gabriel Zamfir. Daca preturile terenurilor din actualele cartiere rezidentiale nu vor mai creste semnificativ, nu la fel se va intampla cu cele din zonele de sud, est si vest ale Capitalei. Cele mai cautate vor fi terenurile din zona Autostrazii Soarelui, Soselei de Centura si in general la principalele iesiri din oras.

Cluj - pretul terenurilor, in crestere

Tranzactiile cu terenuri merg foarte bine, spre deosebire de cele cu apartamente, care de la mijlocul lui ianuarie sunt blocate. Din cauza lipsei de resurse financiare, a fluctuatiilor euro si a preturilor foarte ridicate, apartamentele din Cluj nu mai au cautare. Specialistii agentiilor imobiliare din oras spun ca investitorii "opteaza pentru terenuri". In centrul orasului nu mai sunt terenuri destul de mari pentru a se putea construi, iar Consiliul Local nu mai da autorizatie de contructie decat pentru suprafete mari, astfel incat investitorii se indreapta catre marginea orasului. "Au aparut deja cartiere noi de locuinte si se vor inmulti in urmatorii ani, mai ales cele cu blocuri. Pretul terenurilor va mai creste", ne-a declarat Sanda Moldovan, reprezentantul unei agentii imobiliare din Cluj.

Brasov - cererea de case a luat avant

Piata imobiliara a apartamentelor nu mai functioneaza bine, clientii orientandu-se catre case si terenuri pentru constructia de locuinte. Cererea de case a luat avant, dar cea mai profitabila investitie este cea in terenuri. "Se cumpara terenuri atat pentru a construi o casa, cat si pentru a amenaja cartiere de vile. Cererea foarte mare de terenuri va duce la o crestere a preturilor de 20-25%. In centrul orasului nu mai sunt suprafete pe care sa se poata construi. Astfel, terenurile de la marginea orasului sunt preferate pentru constructia de blocuri de locuinte", ne-a declarat Mircea Sevaciuc, directorul unei companii imobiliare, din Brasov.

Timisoara - blocaj din cauza preturilor mari

De saptamana trecuta, pe piata imobiliara din Timisoara se simte un blocaj. "Pentru ca leul s-a apreciat foarte mult, preturile au fost stabilite in euro si nici nu mai pot fi ridicate, s-a ajuns in situatia de a nu se mai face tranzactii. Piata este debusolata", ne-a declarat Petrisor Morar, patronul unei agentii imobiliare din Timisoara. O situatie ceva mai buna se inregistreaza totusi in cazul caselor vechi si al terenurilor construibile. Cele mai cautate case sunt cele cu valoare istorica, pretul acestora ajungand la cateva milioane euro. Specialistii estimeaza ca terenul va fi vedeta tranzactiilor imobiliare in perioada urmatoare. Pentru ca in centrul orasului suprafetele sunt destul de mici, multi se orienteaza catre periferia, unde cumpara terenuri de cateva hectare pe care apoi le parceleaza si le revand cu un profit de peste 100%.

Iasi - se cumpara locuinte vechi, care sunt apoi demolate

Preturile sunt in continua crestere pe piata imobiliara din Iasi atat la locuinte, cat si la terenuri. "Ultimele tranzactii s-au facut mai mult pe terenuri. Din pacate, in zona centrala nu mai sunt decat putine suprafete si acelea destul de mici. Pentru ca multi prefera casele in locul apartamentelor, una dintre solutiile adoptate este cea de a cumpara o locuinta in centru pe care apoi sa o demoleze si sa construiasca una noua", ne-a declarat George Dumitrescu, reprezentantul unei agentii imobiliare din Iasi. Potrivit acestuia, cea mai profitabila solutie in acest moment este cumpararea de terenuri la marginea orasului. Sunt foarte multe firme care au achizitionat suprafete de teren pe care au demarat constructia de locuinte. Cele mai cautate zone sunt cele de la iesirile din oras si care sunt in apropierea drumurilor nationale si europene. Aici au aparut deja mai multe cartiere de vile.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.