17 ani le-au trebuit ciobanilor din Marginimea Sibiului sa faca pasul decisiv catre capitalism. Dupa citeva tentative de asociere esuate, 44 de proprietari de oi au infiintat o prima cooperativa agricola de productie.
Doua au fost, in principal, motivele care i-au determinat pe oierii din Marginimea Sibiului sa se uneasca, finalmente: interdictia, de la 1 ianuarie 2007, de a mai vinde direct in piete si preturile mici obtinute pe carnea de miel din partea intermediarilor sau a clientilor arabi. Au contat, desigur, sedintele organizate de consultantii agricoli, tot mai dese anul acesta, dar, mai ales, a contat vizita efectuata in iulie de catre 14 ciobani sibieni acasa la omologii lor din regiunea Lintz, Austria.

"Acolo am vazut ca oile lor erau clar impartite pe categorii, unele doar pentru carne, altele pentru lapte. Intentia noastra e sa facem cu ei si cu nemtii o societate mixta", spune Andrei Marcel, presedintele societatii nou create. Marcel traieste in Sibiu, are 20 de angajati si stapineste peste 1.500 de oi si 150 de capete de bovine. Conditiile de intrare in noua societate? Sa ai minimum 200 de oi si sa platesti zece milioane de lei pentru partile sociale cuvenite.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.