In prima jumatate a anului 2006, cel mai dinamic sector de pe piata imobiliara a fost cel al achizitiilor de resedinte. Proiectele au luat amploare, mai ales in zona de nord a capitalei: Herastrau - Nordului, Baneasa - Iancu Nicolae, Soseaua Pipera - Tunari, si chiar in Snagov. Aceste zone vor continua sa detina cote ridicate pe piata, din cauza faptului ca pe viitor se anunta dezvoltarea altor parcuri rezidentiale importante, situate in aceste locatii.

Consultantii companiei imobiliare DTZ Echinox sunt optimisti in privinta preturilor resedintelor, din complexele construite recent, preturi care au adus dezvoltatorilor, profituri imense de la inceputul anului. Cel putin in teorie, costurile locuintelor ar trebui sa scada, avand in vedere numarul mare de proiecte ce alcatuiesc o oferta generoasa, care ar trebui sa fie competitiva.

Pe de alta parte, cresterea impozitelor, si faptul ca oferta pentru inchirierea locuintelor este departe de a satisface cererea, pot sa mentina preturile la acest nivel si chiar sa sporeasca o usoara ridicare a lor. Mai mult decat atat, trebuie luat in considerare faptul ca materialele de constructie si mana de lucru s-au scumpit consistent in ultima perioada, un argument foarte bun pentru a majora si preturile locuintelor. In comparatie cu anii anteriori, nivelul spatiilor rezidentiale care se pot inchiria a scazut, dar piata mentine in continuare un potential ridicat in ochii investitorilor.

Specialistii mizeaza pe dezvoltarea segmentului middle class

Investitiile facute pana in prezent pe piata imobiliara se adreseaza, in marea lor majoritate, persoanelor cu un venit mare. Specialistii de la DTZ Echinox se asteapta ca segmentul rezidential sa cunoasca o dezvoltare ampla si pe sectoarele destinate clasei de mijloc, pentru ca oferta pe aceasta parte este foarte slaba. Trendul pentru middle class va avea la baza complexe de constructii cu sute de unitati rezidentiale.

Dezvoltarea pe care mizeaza specialistii, pentru persoanele cu venit mediu are la baza si gasirea de noi alternative pentru vechile blocuri de apartamente construite in perioada comunista. Riscurile majore pe care le impune piata imobiliara sunt in primul rand legate de legislatie, precum si de siguranta si stabilitatea economiei, dar din aceste puncte de vedere investitorii din Romania nu au intalnit nici un pericol.

Investitorii au impus standarde noi

Este foarte clar ca numarul unitatilor rezidentiale s-a marit si se va mari progresiv. Pe masura ce calitatea acestora s-a ridicat la standarde mai inalte a crescut si numarul locuintelor achizitionate, spre deosebire de cele inchiriate. Exista si complexe de locuinte construite special pentru a fi inchiriate, ele fiind destinate angajatilor companiilor internationale si in general cetatenilor straini.

Noile cladiri rezidentiale si complexe de vile sunt unitati cu planuri arhitecturale moderne si finisaje la standardele din vest. De obicei, vilele au o suprafata cuprinsa intre 150 si 400 mp si au gradini care ating 300 mp. In termeni ai calitatii, piata imobiliara s-a maturizat in beneficiul clientului, acesta avand acces la mai multe facilitati precum, paza, servicii administrative, parcari, sali de fitness si piscine.

Incep constructiile complexelor rezidentiale din afara Bucurestiului

Otopeni, Corbeanca si Snagov par a fi viitoarele locatii preferate ale sectorului rezidential, datorita faptului ca acestea se afla intr-un mediu mai putin poluat si zgomotos, iar imprejurimile sunt mult mai intime. Multe proiecte rezidentiale se vor dezvolta in aceste zone, incepand cu sfarsitul acestui an, urmand sa fie predate in 2007-2008.

Datorita preturilor mari din aceste locatii si a lipsei de spatii pentru constructii, dezvoltatorii incearca sa gaseasca solutii pentru a mentine costurile la nivelul puterii de cumparare al clasei de mijloc, si in acelasi timp sa poata intra pe piata cu o oferta competitiva. Orasele din imediata apropiere a Bucurestiului sunt favorizate de investitori, deoarece preturile sunt considerabil mai mici decat cele din capitala. Casele tipice, cu suprafete cuprinse intre 250-400 mp, construite pe parcele de maxim 600 mp, cu cel putin 150 mp de gradini costa aproximativ 1000 euro/mp, pret care include, de asemenea, costul constructiei, infrastructurii si terenului.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.