In contextul aderarii la Uniunea Europeana, specialistii de la compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox sustin ca s-a observat o dezvoltare accelerata realizata pe toate segmentele din domeniu. Speculatiile cu privire la viitorul pietei, dupa 1 ianuarie 2007 prevad cresteri fabuloase, dar trebuie avut in vedere ca piata imobiliara pe toate meridianele lumii inregistreaza fenomene de ciclicitate, iar atat preturile, cat si dezvoltarea este posibil sa cunoasca un recul.

Consultantii specializati in domeniu nu considera ca vor exista schimbari spectaculoase de la o zi la alta, deoarece piata manifesta cresteri de ceva vreme si va manifesta inclusiv dupa aderarea propriu-zisa la Uniunea Europeana, fiind putin probabil ca preturile sa se dubleze sau sa se tripleze. In cazul altor tari care au aderat la UE, cum ar fi Ungaria, Cehia si Polonia nu s-a intamplat absolut nimic deosebit, fapt ce ar putea crea un precedent si pentru piata romaneasca.

De ceva vreme, toate corporatiile si-au facut planurile ca si cum Romania ar fi deja membra a Uniunii Europene, aderarea fiind doar o chestiune legata de data incerta. Situatia preturilor, in conditiile in care se asteapta ca in Romania sa vina si mai multi investitori straini poate fi analizata din mai multe perspective. Exista companii care cumpara terenuri pentru a le dezvolta. Investitorii cumpara proprietati inchiriate, iar developerii cumpara terenuri, ca sa construiasca. Specialistii spun ca aceste categorii si calcule total diferite vor marca influentele asupra pietelor. Se apreciaza ca efectul principal al aderarii din punctul de vedere al afacerilor imobiliare va fi orientarea spre proiecte mari, dezvoltate, cu investitii de zeci si sute de milioane de euro.

Pe de alta parte, consultantii de la CB Richard Ellis Romania (CBRE) spun ca preturile apartamentelor vor urca pana la momentul integrarii in Uniunea Europeana, dupa care piata va cunoaste o perioada de stabilizare. In privinta preturilor exagerat de mari din nordul capitalei, si CBRE face trimitere la modelele tarilor proaspat intrate in Uniune, de la care nici Romania nu va face exceptie, si care au cunoscut treptat un recul in evolutia costurilor proprietatilor. Parerea comuna este ca lucrurile vor reveni la normal, pe acelasi fagas ascendent, dar temperat, abia dupa cativa ani de la ralierea la structurile europene.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.