Consumul nu mai este destinatia predilecta pentru creditele de nevoi. Peste 50% folosesc creditul pentru o locuinta. Circa 16% investesc banii intr-o afacere

Romanii si-au schimbat preferintele in privinta destinatiei pe care o aleg pentru banii imprumutati prin intermediul unui credit de uz personal. Cu avantaje certe fata de creditul imobiliar, acest tip de finantare se transforma intr-o alternativa viabila pentru cumpararea, renovarea ori modernizarea unei locuinte.

Aproximativ 63% dintre romani folosesc banii din credite de nevoi pentru achizitionarea unei locuinte sau a unui teren, precum si pentru modernizarea imobilelor pe care le au deja in proprietate, releva un sondaj realizat de BankingNews. Consumul nu mai ocupa nici macar locul doi in topul destinatiilor creditelor de nevoi, pozitia a doua fiind ocupata, surprinzator, de investitiile intr-o afacere.

Marele avantaj, bancile nu cer avans

Principala deosebire intre creditele imobiliare si cele de uz personal cu ipoteca sta in faptul ca, in cel de-al doilea caz, bancile nu solicita avans. Acesta este de altfel si principalul avantaj in conditiile in care pentru un credit de 20.000 de euro, sa spunem, avansul poate ajunge pana la 5.000 de euro (25% din valoarea imprumutului contractat). "Practic, creditele de nevoi cu ipoteca rivalizeaza cu cele ipotecare/imobiliare, atat la durata de rambursare si valoare, cat si in privinta ratei dobanzii si a costurilor totale", arata BankingNews. Mai departe, creditul de nevoi iti confera o mai mare libertate in privinta alegerii imobilului pe care doresti sa il achizitionezi. Bancile marseaza, de altfel, in materialele publicitare, pe flexibilitatea acestei forme de finantare. Pe scurt, banca iti da banii fara sa te intrebe ce faci cu ei.

Bani mai putini fata de creditele imobiliare

Daca in privinta creditelor imobiliare putem vorbi despre finantari care, in cazul anumitor banci, pot merge pana la 500.000 si chiar un milion de euro, creditele de uz personal cu ipoteca sunt, in general, acordabile pentru sume ce nu depasesc 100.000 de euro. In medie romanii iau credite de uz personal cu valori sub 15.000 euro. In alta ordine de idei, normele Bancii Nationale prevad, in cazul creditului de nevoi, ca rata lunara nu poate depasi 30% din venitul lunar al imprumutatului ori a familiei acestuia, dupa caz. Un alt dezavantaj in conditiile in care rata la imobiliar poate ajunge pana la 35% din venituri.

Sursa de finantare a afacerilor

Pe locul al doilea in topul finalitatii creditelor de nevoi cu ipoteca se situeaza investitia intr-o afacere. Banii obtinuti pot servi scopurilor unui mic intreprinzator.
Astfel ca 16% dintre votanti au indicat ca optiune de cheltuire a imprumutului finantarea afacerii. Izvorul acestei reorientari este birocratia si atitudinea excesiv de precauta a multor bancii.

Conditiile imposibile de acordare, comisioanele si circumspectia de care dau dovada bancile in acordarea de finantari persoanelor juridice au condus la reorientarea unei parti a micilor intreprinzatori catre creditele de uz personal. O a doua explicatie, fiind un credit de uz personal investitorul nu mai prezinta rezultatele financiare ale firmei, nefiind obligat astfel sa raporteze un anumit profit.

Bun pentru orice

Spectrul de utilizare al creditului de nevoi personale garantat cu ipoteca este destul de larg. Acesta este folosit pentru cumpararea unei masini (7%), rambursarea unui credit mai vechi (4%), continuarea studiilor (3%) sau achizitia de electrocasnice, aparatura audio-video, computere, mobila (2%). Restul de 5% dintre votanti au indicat ca scop al contractarii unui asemenea imprumut sectiunea "altele", unde ar putea fi incluse organizarea unui eveniment de familie important, petrecerea unei vacante de vis, efectuarea unor tratamente medicale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.