Eximbank va derula operatiuni de acoperire a riscului valutar. In 3-4 luni, exportatorii isi vor inchide fabricile, avertizeaza ANEIR

Exportatorii au ajuns in pragul disperarii. Reprezentantul Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu, sustine ca in 3-4 luni, acestia isi vor inchide fabricile. "Firmele exportatoare nu pot astepta pana in toamna cand, potrivit declaratiilor guvernatorului BNR, cursul va deveni mai predictibil", a afirmat ieri, reprezentantul ANEIR. Si investitorii straini sunt intr-o situatie critica. "Aprecierea leului, cu 5% pe zi, este o mare problema. Managerii straini, membri ai Asociatiei, mi-au spus ca mai stau putin si pleaca din Romania", a precizat Ionescu.

El a mai atras atentia asupra faptului ca, desi importurile s-au ieftinit, preturile au crescut pe piata interna, in loc sa scada. Prin urmare, exportatorii sunt atat de disperati incat au ajuns sa ceara, prin intermediul ANEIR, demiterea conducerii BNR. Mai mult, ANEIR evidentiaza faptul ca "BNR a devenit o mare producatoare de pierderi". Potrivit unui studiu al Asociatiei, pierderile Bancii Centrale insumeaza 750 milioane dolari pe anii 2001-2003 si de circa 530 milioane dolari pe anul 2004, motiv pentru care ANEIR solicita Parlamentului sa declanseze o analiza urgenta a activitatii Bancii Centrale.

Reprezentantii BNR nu au comentat cererea ANEIR, purtatorul de cuvant al bancii, Mugur Stet, calificand comunicatul ANEIR ca fiind "neserios". De cealalta parte, Eximbank intinde o mana exportatorilor, continuand politica de reducere a ratei dobanzilor si a tuturor costurilor pe care banca le percepe exportatorilor. "Incepand din luna martie, vom derula operatiuni de acoperire a riscului valutar. Adica, se va conveni cu exportatorul un curs pentru o data viitoare la care banca va cumpara o cantitate de valuta", a declarat Mariana Diaconescu, presedintele Eximbank, atragand atentia ca mai intai, trebuie rezolvata o alta problema, si anume: bancile au nevoie de o piata secundara.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.