Bancile ar putea ajunge, pana la sfarsitul anului, la un acord privind decontarea in sistem electronic a cecurilor, cambiilor si biletelor la ordin astfel, incat in 2007, Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa poata elabora proiectul pentru punerea in practica a acestei initiative.

"In prezent, se poarta discutii la nivelul Asociatiei Romane a Bancilor. Principalul obstacol in finalizarea procesului de decontare electronica este schimbarea cadrului legislativ. Daca este asigurata modificarea legii, atunci lucrurile pot fi facute", a declarat, miercuri, agentiei Mediagax, Ionel Dumitru, seful serviciului de operare a Sistemului Electronic cu decontare neta (SENT) din compania Transfond.
Bancile analizeaza varianta trecerii directe la procesarea electronica a instrumentelor de plata, operatiune care presupune scanarea biletului si transmiterea acestuia, prin sistem electronic, la banca partenera.

"Banca Nationala a Romaniei vrea ca sistemul sa fie pe deplin sigur, de aceea situatia trebuie analizata in detaliu", a spus Dumitru.

In luna aprilie, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, a afirmat ca membrii ARB discuta posibilitatea eliminarii cecurilor ca instrumente de plata, neexistand, la acel moment, un punct de vedere unitar in aceasta privinta.

Transfond este o companie constituita din 25 de banci, care detin 66,67% din actiuni, insa cel mai mare pachet este controlat de BNR, cu o treime din capital.

Societatea a fost infiintata in 2000, ca urmare a angajamentelor asumate fata de Uniunea Europeana in privinta modernizarii infrastructurii financiar-bancare.
In prezent, prin SENT sunt procesate peste 80% din volumul platilor de mica valoare, numarul mediu de instructiuni zilnice fiind de 200.000. Maximul a fost atins pe 25 octombrie, cand au fost procesate 378.903 instructiuni.

Valoarea medie procesata este de circa 145 milioane euro pe zi, iar valoarea decontata este de 49 milioane euro pe zi.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.