Pentru a se proteja, proprietarii vor sa renegocieze si sa fixeze chiriile in lei

Procesul de inchiriere a locuintelor in marile orase ale tarii este bulversat de evolutia cursului monedei europene din ultimele luni. Pe motiv ca preturile sunt stabilite in euro, tendinta generala este de a renegocia contractele de inchiriere in lei. In prezent, piata este blocata pentru ca proprietarii nu mai stiu ce moneda sa aleaga, sustin specialistii in domeniu. "Toata lumea asteapta sa se stabilizeze euro. Pana atunci fiecare incearca sa se orienteze", ne-a declarat presedintele executiv al Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare, Mircea Sevaciuc. In Bucuresti, preturile de inchiriere a locuintelor au stagnat in ultimele luni, iar agentii imobiliari se asteapta chiar la o scadere a acestora.

"In Capitala, in ultimele sase luni, chiriile au ramas neschimbate desi noi ne asteptam la o scadere a preturilor", ne-a declarat Liviu Ureche, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare. El apreciaza ca o schimbare pe piata chiriilor este posibila in perioada urmatoare ca urmare a evolutiei cursului euro. Din cauza fluctuatiilor monedei unice, in Timisoara, proprietarii au inceput sa se orienteze catre chirii in lei.

"Oamenii sunt derutati de evolutia cursului si incearca sa mearga la doua capete. Ar vrea contract in lei pentru moment, dar sa poata schimba moneda in cazul in care euro creste. Astfel, contractele au clauze prin care chiriile sunt rediscutate dupa patru-sase luni. Aceasta spre deosebire de perioada trecuta cand chiriile se mentineau si cate doi-trei ani", ne-a precizat Petrisor Morar, directorul agentiei imobiliare LP Clivia din Timisoara. In ultimele saptamani, in Iasi chiriile nu au mai fost stabilite in euro, ci in lei. "Oamenii incearca sa se protejeze, astfel incat toata lumea a trecut pe preturi in lei", ne-a spus George Dumitrescu, directorul Agentiei Imobiliare Casa Alba.

El a precizat ca, in conditiile actuale, preturile nu mai cresc desi valoarea chiriilor este aceeasi ca anul trecut. Scaderea euro a bulversat si piata chiriilor in Brasov. "Dupa trecerea de la preturile in marci si dolari la cele in euro piata se stabilizase putin. Acum aceasta este bulversata de oscilatiile monedei europene. Proprietarii au tendinta de a creste chiriile sau sa astepte sa se linisteasca lucrurile. Oricum, cert este ca la agentiile imobiliare telefoanele nu prea mai suna", ne-a declarat Mircea Sevaciuc, directorul agentiei Eco Star. In schimb, in Constanta tot mai multi proprietari de locuinte inchiriaza in lei. "Leul se dovedeste o moneda mai stabila si multi vor acum sa inchirieze in moneda nationala pentru a fi siguri ca nu pierd din cauza scaderii euro", ne-a declarat Ion Ududec, directorul agentiei imobiliare Elion.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.