Oficialii bancii centrale nu sunt ingrijorati in privinta cresterii nivelului creditelor in monede mai putin uzuale, dar aflate la moda acum, cum ar fi francul elvetian si yenul japonez. Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Cristian Popa, a recomandat, marti, populatiei, sa manifeste prudenta la contractarea de credite in monede "exotice", precum yenul sau francul elvetian, aratand ca aceste imprumuturi ofera un avantaj de cost iluzoriu.

Bancile indigene care au lansat acest tip de credit mizeaza acum pe dobanzi mai mici, dar trebuie sa fim atenti si la comisioanele aferente. Altfel, avantajul initial s-ar putea transforma intr-un dezavantaj major. "Recomand prudenta in ceea ce priveste aceste valute, asa zise exotice. Ecartul dintre dobanda la care bancile se finanteaza si dobanda oferita este la fel de mare ca in cazul altor valute, insa comisioanele sunt mai mari", a spus Popa.

Oficialul a atras atentia ca riscurile pentru populatie sunt mai ridicate decat in cazul contractarii de imprumuturi in euro, de exemplu, intrucat nu exista venituri si economii in aceste monede pe piata interna.

De asemenea, bancile au resurse limitate de valute exotice, a spus Popa.

"Sunt de inteles companiile care se indatoreaza in euro sau persoanele fizice care iau credite ipotecare in moneda europeana, insa pana vom adera la zona euro vrem sa moderam avansul creditelor in valuta", a afirmat viceguvernatorul BNR.

Mai multe banci romanesti au lansat in acest an credite denominate in alte monede decat cele uzuale in cazul creditelor in valuta, respectiv euro sau dolari. Creditele in franci elvetieni sau yeni au fost lansate la dobanzi nominale cu cateva puncte procentuale mai reduse decat cele in euro sau dolari.

In privinta francilor elvetieni, multi analisti considera ca dobanda redusa la care se regasesc costurile de creditare pentru aceasta moneda este favorizata de faptul ca Elvetia nu este parte componenta a uniunii economico-monetare europene. in luna septembrie, avansul nominal al creditului neguvernamental s-a accelerat la 3,8% fata de 3,5% in luna anterioara, soldul finantarilor fiind de 85,289 miliarde de lei, potrivit datelor anuntate de BNR la finele lunii trecute.

Raportata la valoarea de la sfarsitul primelor noua luni din 2005, cresterea a fost de 59,6%, cu aproape trei puncte peste ritmul consemnat in perioada ianuarie-august.

Creditele in lei acordate populatiei au consemnat cel mai ridicat ritm de crestere dintre toate componentele creditului neguvernamental, cu un avans de 123,2%.

Imprumuturile in lei atrase de persoanele fizice insumau la sfarsitul lunii septembrie 21,450 miliarde de lei, iar suma finantarilor in moneda nationala, destinata firmelor, era de 23,826 miliarde de lei, in urcare cu 84,3%.

In valuta, finantarile acordate companiilor detin cea mai mare pondere, cu un total de 25,660 miliarde de lei, desi anualizat au crescut cu doar 13%. Creditele in valuta atrase de populatie au urcat cu 47%, la 14,353 miliarde de lei.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.