Recent a avut loc la Bucuresti un eveniment definitoriu pentru evolutia dinamica pe care o cunoaste domeniul IT din Romania, industrie racordata in timp real la trendul mondial. IBM, lider in managementul informatiei, a lansat in Romania DB2 versiunea 9, cea mai avansata tehnologie de baze de date. Sorin Visan - Software Sales Manager, IBM Romania, apreciaza ca noul produs va revolutiona piata bazelor de date.

Ce ne puteti spune despre evenimentul organizat de IBM in Romania? Ce scop are el?

IBM este cunoscut ca un partener puternic pentru comunitatea de business, careia ii furnizeaza permanent noi instrumente informatice, strategii de afaceri pentru diferite industrii, sprijinind companiile in eforturile lor de a-si transforma viitorul. Scopul acestui eveniment este tocmai acela de a face cunoscut clientilor actuali si potentiali ca IBM a inregistrat, dupa o munca de cinci ani, cel mai important progres tehnologic in ceea ce priveste bazele de date din ultimele doua decenii. DB2 9, initial numit DB2 Viper, marcheaza sfarsitul unui proiect IBM care a transformat tehnologia traditionala, statica, a bazelor de date intr-un server de date interactiv si revolutionar ce permite clientilor sa-si eficientizeze abilitatea de a administra orice tip de informatii, cum ar fi documente, fisiere audio si video, fotografii, pagini Web si tranzactii XML digitale. Pentru prima data in industria IT, noua tehnologie de baze de date IBM furnizeaza un flux de informatii simultan si transparent, atat pentru date XML, cat si pentru date relationale, indiferent de format, platforma sau amplasare. Peste 750 de dezvoltatori de software din opt tari au contribuit la crearea tehnologiei de baze Viper, astfel proiectata si construita incat sa devina cea mai utilizata si mai eficienta baza de date pentru mediile SOA.

De ce tehnologia de baze de date DB2 9 este considerata ca fiind cel mai important progres inregistrat in ultimii ani in industria bazelor de date?

DB2 include o serie de imbunatatiri majore, printre care se numara tehnologia patentata "pureXML", tehnologia revolutionara "Venom", de reducere a spatiului ocupat de informatiile stocate, si capabilitati automate si imbunatatite de administrare a datelor. Combinatia dintre aceste caracteristici inovatoare si noile capabilitati imbunatatite de securitate si recuperare a datelor in caz de dezastru vor reduce timpul necesar cautarii informatiilor dorite, oferindu-le clientilor acces neingradit la documente. Noua versiune a DB2 ofera, totodata, acces la informatii stocate pe baze de date Oracle si MySQL conventionale, o caracteristica indisponibila pana acum.

DB2 Viper va schimba considerabil peisajul competitional din industria bazelor de date. Intram intr-o noua era tehnologica in ceea ce priveste serverele de date, care consolideaza investitiile si initiativele destinate sprijinirii clientilor in eforturile lor de a-si dezvolta si eficientiza afacerile prin intermediul strategiei "Information On Demand".

Care sunt imbunatatirile majore aduse de noua versiune a DB2?

Cea mai importanta caracteristica adaugata versiunii DB2 9 este abilitatea de a stoca si indexa documente XML intr-un format "nativ". Testele si evaluarile initiale realizate impreuna cu partenerii si clientii IBM pentru DB2 9 au oferit rezultate extrem de bune. Spre exemplu, AutoZone, cel mai mare distribuitor de piese si accesorii auto din Statele Unite, se asteapta ca tehnologiile de reducere a spatiului ocupat de informatiile stocate si capabilitatile XML ale Viper sa imbunatateasca bazele de date ale companiei, care sunt folosite pentru a eficientiza operatiunile celor 3.500 de magazine ale AutoZone din Statele Unite, Puerto Rico si Mexic. Pentru tabelele din baza de date, s-a obtinut o reducere cu 80 de procente a spatiului de stocare, iar prin intermediul capabilitatilor de comprimare a tehnologiei Viper, s-a redus timpul de cautare a informatiilor in medie cu 40 de procente.

Ce ne puteti spune despre tehnicile inovatoare de administrare a informatiilor ce stau la baza DB2 9?
DB2 9 are la baza o serie de inovatii si imbunatatiri tehnologice revolutionare, care nu sunt oferite de niciun alt competitor si care vor optimiza modul in care informatiile sunt stocate, administrate si accesate.

Tehnologia pureXML, caracteristica doar serverului de date Viper, permite administrarea eficienta atat a datelor relationale obisnuite, cat si a datelor XML in forma lor de baza, fara a fi nevoie ca acestea sa fie reformatate sau incluse intr-un obiect de dimensiuni mai mari din cadrul bazei de date. Cresc astfel disponibilitatea, viteza si versatilitatea informatiilor detinute si se reduc considerabil costurile administrative asociate cu tehnicile existente de management al bazelor de date.

Tehnologia "Venom" ofera capabilitati de compresie a datelor, ceea ce va reduce semnificativ spatiul de stocare, memoria si timpul necesar transferului de date, mai ales in ceea ce priveste tabelele de dimensiuni mari care contin modele de date care se repeta. Aceasta caracteristica le ofera utilizatorilor DB2 care folosesc medii de calcul Linux, UNIX si Windows capabilitati de comprimare a spatiului de stocare asemanatoare mainframe-urilor. "Venom" consolideaza atat capabilitatile de comprimare ale DB2 in clustere multidimensionale, cat si tehnologia de comprimare back-up. Capabilitatile revolutionare de stocare ale Venom sunt mult superioare capabilitatilor Oracle de comprimare bazate pe tabele si capabilitatilor modeste ale SQL Server.

De cand este disponibila si cui se adreseaza noua tehnologie de baze de date DB2 9?

DB2 9 este disponibil la nivel mondial din data de 28 iulie 2006. Iar in Romania, iata, a ajuns dupa nici patru luni. Cunoscut pentru pozitionarea sa pe sisteme medii, dar mai ales mari, IBM exploreaza noi domenii, lansand simultan versiuni ale DB2 pentru organizatiile mari, pentru intreprinderile mici si mijlocii, dar si pentru dezvoltatori.

Ce avantaje ofera noua tehnologie de baze de date DB2 9 dezvoltatorilor?

Imbunatatirile oferite de DB2 9 dezvoltatorilor sunt proiectate sa reduca semnificativ complexitatea si timpul necesar unui dezvoltator obisnuit pentru crearea aplicatiilor capabile sa acceseze atat bazele de date relationale, cat si cele XML.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.