Averile insumate ale celor mai bogati 300 de romani au depasit 22 miliarde dolari in 2005, ceea ce reprezinta 18,3% din produsul intern brut estimat al Romaniei, de peste 330 miliarde lei, potrivit clasamentului realizat de revista Capital

Doar doi romani au reusit sa treaca bariera de 1 miliard de dolari, schimbandu-si practic locurile pe care le detineau la editia anterioara a Top 300 cei mai bogati romani.

Cel mai bogat roman este Iosif Constantin Dragan, cu o avere estimata intre 1,3 si 1,6 miliarde dolari din afaceri derulate in domeniul distributiei de produse petroliere, edituri, tipografie, imobiliare si transport.

Pozitia a doua este detinuta de Ion Tiriac, cu o avere de 1,2-1,5 miliarde dolari din afaceri derulate in sport, in domeniul financiar, al asigurarilor si comert.

Pe locul al treilea se afla Gigi Becali, cu o avere estimata la 900-950 milioane dolari din sport, imobiliare si industrie.

Sorin Ovidiu Vantu ocupa cea de-a patra pozitie in Top 300, cu o avere estimata la 850-900 milioane dolari din investitiile realizate in domeniul financiar, media si imobiliare, informeaza NewsIn.

Pe locul cinci s-a clasat familia Paunescu, cu 830-850 milioane euro, obtinuti din afacerile derulate in industria hoteliera, mass-media, imobiliare si industrie.

In primii zece dintre cei mai bogati romani sunt fratii Micula cu 750-770 milioane dolari din afacerile derulate in domeniul productiei si media, Ioan Nicolae cu 600-700 milioane dolari cu afaceri derulate imn comertul exterior, asigurari si agricultura, Dinu Patriciu cu 550-600 milioane dolari din afcerile din domeniul petrolier, familia Voiculescu cu 500 milioane dolari din mass-media, comert, agricultura, industrie si imobiliare si George Copos cu 420 milioane dolari din afaceri derulate in industrie, comert, hoteluri si turism.

Imobiliarele aduc cei mai multi bani

Cea mai bogata romanca este Anca Vlad, cu o avere estimata la 95-100 milioane dolari, din afacerile de distributiesi comert cu produse farmaceutice derulate prin Grupul Fildas, lantul de farmacii Catena si postul de televiziune Senso.

Domeniul care a adus cele mai mari profituri in 2005 a fost cel imobiliar, oamenii de afaceri care au investit pe piata de real estate inregistrand cresteri considerabile ale averilor pe parcursul anului trecut. Potrivit Capital, averea declarata a lui Gigi Becali a inregistrat cel mai spectaculos salt in Top 300 la editia din acest an.

Printre cei care au castigat din investitiile imobiliare se numara cei 15 oameni de afaceri care au intrat in 2005 in clasamentul celor mai bogati 300 de romani, iar doi dintre acestia nu au nicio alta afacere.

Pe primul loc intre cei nou intrati se afla familia Ratiu, cu o avere estimata la 110-120 milioane dolari, afacerile derulate fiind atat in domeniul imobiliar, cat si in mass-media, unde detine 50% din ziarul "Cotidianul" si pachetul majoritar la Radio Guerilla, prin compania Regent House Printing&Publishing.

Bogdan Cihodaru, cu o avere estimata de 43 milioane dolari, a intrat in randul celor mai bogati 300 de romani prin afacerile derulate in domeniul imobiliar, in special cu case si spatii comerciale amplasate in Iasi si in alte zone ale tarii. Un alt nume nou in Top 300 este IOn lazar, cu avere estimata la 25-27 milioane dolari din afacerile derulate in domeniul transporturilor prin firma International Lazar Company, cu o cifra de afaceri de peste 44 milioane dolari.

Nume noi in top

Printre noii intrati in Top 300 se numara Tudor Neculoiu si familia cu 22-24 milioane dolari cu afaceri in industria alimentatiei publice. Sanda Tatarascu-Negropontes, ca reprezentanta a celor doua familii istorice, a reusit sa recupereze o parte dintre averile cionfiscate si aintrat in Top 300 cu 16-20 milioane dolari. Gheorghe Verioti a intrat in acest an in clasament, cu o avere de 15-20 milioane dolari din afacerile derulate prin companii de shipping si investitii imobiliare.

Omul de afaceri clujean Gigu Agenor Gansca se afla printre cei mai bogati 300 de romani din 2005, dupa ce averea sa a atins 16-17 milioane dolari in 2005 din afacerile derulate in domeniul constructiilor, in special in zona Transilvaniei. Ultimul nou intrat este Sabin Gherase, cu o avere estimata la 13-14 milioane dolari din afaceri in domeniul shippingului, industria de incaltaminte si turism.

Printre cei care au parasit topul celor mai bogati romani in 2005 se afla omul de afaceri Liviu Florian, cu o avere estimata la 18-20 milioane dolari. Capitanul primei reprezentative de fotbal a Romaniei si fundasul echipei AS Roma, Cristian Chivu, cu o avere de 7-8 milioane dolari, a parasit topul celor mai bogati 300 de romani, afacerile sale nereusind sa treaca bariera de 10 milioane dolari impusa de Capital la actuala editie a Topului, fata de 7 milioane dolari, cat a fost la editia anterioara.

Printre cei care parasesc Top 300 pe acelasi criteriu se numara omul de afaceri Dan Petrescu din Ramnicu Valcea, cu o avere de 9-10 milioane dolari, Ioan Cezar Muntean si Mihai Pagnejer, fiecare cu o avere de 9-10 milioane dolari din afaceri in domeniul panificatiei, si Imre Szilagy, cu o avere de 7 milioane dolari, obtinuti in principal din afacerile de constructii de case din lemn.

Bucurestiul ramane fruntea

Cei mai multi milionari in dolari sunt din Bucuresti, iar cel mai bogat dintre acestia este Gigi Becali, potrivit Capital. Astfel, 121 dintre cei mai bogati romani sunt din Capitala si detin o avere de peste 10 miliarde dolari. Dupa Capitala, cei mai multi bogati sunt din vestul si din centrul tarii, potrivit Capital.

In clasamentul pe judete, pe locul al doilea se afla judetul Bihor, cu sase oameni de afaceri care detin averi de peste 1 miliard dolari. Fratii Ioan si Viorel Micula sunt lideri in aceasta zona, cu averi estimate la 750-770 milioane dolari si investitii de peste 100 milioane euro in Grupul European Drinks&Foods pana al sfarsitul anului 2006.

Locul al treilea este ocupat de judetul Cluj, cu 18 dintre cei mai bogati romani care au averi estimate la 874-915 milioane dolari. Cel mai bogat clujean este Stefan Vuza, cu o avere estimata la 250 milioane dolari din afacerile derulate in industrie.

In 2006, cele mai mari tranzactii au inceput sa fie parafate in afara Capitalei. Un exemplu este omul de afaceri galatean Catalin Chelu, cu o avere de 95-100 milioane dolari, care a intrat in afaceri in domeniul prospectiunilor geologice, dar si al imbutelierii de apa si sucuri. Catalin Chelu a vandut in acest an pachetul majoritar de actiuni de la societatea de cablu Conis Sat printr-o tranzactie in valoare de 62 milioane euro.

In spatele trazactiei de peste 38 milioane euro de preluare a Flanco de catre Flamingo s-a aflat Marius Ghenea, cu o avere estimata la 22-25 milioane dolari.

Preluarea Grupului Catavencu de catre trustul de presa Realitatea Media, ce apartine omului de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, despre care nu s-au oferit date financiare este una dintre cele mai spectaculoase achizitii pe piata de media din Romania, potrivit Capital.

Calculele efectuate de revista Capital corespund datelor de bilant inregistrate in anul 2005, dar tin cont de evolutia afacerilor pe parcursul anului 2006, in special prin tranzactiile incheiate in primele zece luni. Top 300 cei mai boghati oameni de afaceri a fost realizat pe baza cifrei de afaceri a companiilor si a profitului, brut sau net, din 2005, la care s-au aplicat coeficienti specifici domeniilor vizate sau multiplicatori.

Pentru unele afaceri s-a tinut cont si de activele aflate in patrimoniu. Valoarea proprietatilor imobiliare a fost stabilita in conformitate cu pretul pietei, cu ajutorul specialistilor din domeniu. De asemenea, au fost luate in calcul si datoriile scadente ale companiilor, potrivit Capital.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.