Functionarii publici, politistii, membrii corpului diplomatic si personalul auxiliar din justitie, in total 237.221 de angajati, vor primi, in 2007, prime de vacanta, care vor insemna un efort bugetar de 300 milioane lei.

In ultimii sase ani, primele de vacanta nu au mai fost acordate din ratiuni de austeritate bugetara. Doar cateva categorii de bugetari functionarii publici, politistii, personalul auxiliar din justitie, grefieri, aprozi, registratori si angajatii Ministerului de Externe sau ai ambasadelor si consulatelor care au grad diplomatic ar fi putut beneficia de aceste drepturi salariale potrivit legislatiei inca in vigoare.

Incepand din 1999, anual, la alcatuirea bugetului, guvernul a dat ordonante prin care a suspendat actele normative prin care se plateau primele de concediu. Argumentele executivului au fost bazate pe constrangerea de a mentine echilibrul macroeconomic fragil al Romaniei.

Astfel, era nevoie de o restrangere a cheltuielilor salariale facute de stat pentru a fi evitate presiunile inflationiste si inflamarea deficitelor. Fondul Monetar International a cerut tot timpul guvernului, pana in 2005 inclusiv, sa taie din cheltuielile salariale.

Pe de alta parte, cu legea in mana, categoriile beneficiare au putut sa actioneze in justitie si au castigat. Ulterior, hotararile judecatoresti au fost executate, platite pe masura ce au ramas definitive. Parghia prin care statul a considerat ca mai reduce din sumele cheltuite cu personalul s-a dovedit partial eficienta.

S-a deschis pusculita din anii trecuti

Potrivit informatiilor Ministerului de Finante, sumele recunoscute de instanta ca drepturi salariale au fost platite din bugetele anilor precedenti. Referitor la sumele castigate in instanta, guvernul a explicat ca "pentru 2006 sumele platite in urma castigarii proceselor au fost platite de institutiile publice prin rectificarile bugetare, din economiile institutiilor sau din bugetele lor".

Pornind de la aceste premise, guvernul a decis ca, in 2007, se poate renunta la austeritatea de pana acum si a dispus ca in buget sa fie incluse si primele de vacanta. "Suma totala este de 251 milioane lei la care se adauga 50 milioane lei, contributiile de asigurari sociale aferente datorate de angajator pentru veniturile acordate ca prime de vacanta", a precizat, pentru NewsIn, biroul de presa al guvernului.

In 2007, vor primi prime de concediu 237.221 de bugetari, conform datelor furnizate NewsIn de Finante. Dintre acestia, majoritatea o reprezinta functionarii publici, 143.690 de angajati, urmeaza politistii (82.558 persoane), personalul auxiliar din justitie (9.500 persoane) si membrii corpului diplomatic si consular (1.473 persoane).

Bugetul pe 2007 include doar sumele care li se cuvin acestor categorii de salariati pentru anul viitor. "Nu puteau fi cuprinse si sume pentru plata primelor de vacanta pentru anii anteriori", a precizat Ministerul Finantelor.

Castigurile salariale medii lunare luate in calcul de Finante la elaborarea bugetului au fost pe fiecare categorie: de 1.660 lei pentru personalul auxiliar din justitie, de 1.535 lei pentru functionarii administratiei centrale si de 1.414 lei pentru functionarii din administratia locala, de 1.985 lei pentru politisti si de 4.100 lei pentru membrii corpului diplomatic.

Bugetele locale, la start

Banii pentru primele de concediu sunt prevazuti in bugetul de stat, dar si in bugetele locale. Functionarii publici si politistii isi primesc drepturile banesti atat de la bugetul de stat, cat si de la bugetele comunitatilor.

Potrivit proiectului de buget de stat pentru 2007, institutia care are cea mai mare suma prinsa in cheltuielile de pesonal pentru plata primei de vacanta este Ministerul Finantelor, cu peste 35 milioane lei.

Pe locul doi se afla Ministerul Agriculturii cu 14,3 milioane lei, urmat de Ministerul Justitiei cu circa noua milioane si de Ministerul Mediului cu peste 4,5 milioane lei. Sume importante se gasesc si in bugetele Ministerului Sanatatii, peste 4,3 milioane lei si al Administratiei si Internelor, 3,23 milioane lei.

In total, 35 de institutii ale administratiei centrale au prevazute in bugete primele de concediu, de la autoritati de reglementare, la Cancelaria premierului si Parlament, pana la Avocatul Poporului sau CNSAS.

Celelalte categorii profesionale platite de la buget: cadrele didactice, pesonalul din sanatate, cadrele militare, magistratii, dar si persoanele care ocupa demnitati publice nu vor primi, in 2007, prime de vacanta, nefiind reglementat un astfel de drept prin actele normative in vigoare.

Dascalii se revolta

O disputa publica legata de acordarea primelor de vacanta a fost declansata de catre sindicatele din invatamant care au fost revoltate ca, desi, executivul refuza sa le majoreze salariile cu 22% in 2007, in loc de nivelul aprobat de 18%, a decis sa plateasca prime de vacanta altor categorii de functionari.

Astfel, sindicalistii au incercat sa aduca un contraargument ministrului finantelor care a spus ca o majorare de 22% a salariilor s-ar rasfrange in inflatie si deficite pe care economia romaneasca nu le poate suporta. Leaderii sindicali au afirmat, atunci, ca se pare ca inflatia e periclitata numai de profesori, in timp ce alti bugetari pot primi bani in plus fara a produce acelasi efect in economie.

Majorarea salariilor profesorilor pana la 22% ar fi insemnat o suma suplimentara de 420 milioane lei, in timp ce primele de vacanta vor totaliza, in 2007, 300 milioane lei.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.