Actionarii companiei de asigurari Asirom vor lua in discutie preluarea, prin transfer, de catre Asirom, a portofoliului de contracte de asigurare, a rezervelor tehnice si a activelor firmei Asirom-Concordia, a anuntat compania.

Actionarii Asirom vor dezbate, in adunarea generala extraordinara a actionarilor (AGEA) acceptarea prin transfer a portofoliului de contracte de asigurare, a rezervelor tehnice aferente si a activelor care acopera rezervele tehnice, de la S.C. Asirom-Concordia S.A. catre S.C. Asigurarea Romaneasca � Asirom S.A., la data si in baza deciziei Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA)", se spune intr-un comunicat al Asirom, remis bursei electronice Rasdaq), informeaza NewsIn. Adunarea actionarilor a fost convocata de Consiliul de Administratie al companiei pentru data de 14 decembrie 2006, se mai precizeaza in comunicat.

Consiliul de Administratie al Asirom a mai decis convocarea unei adunari generale ordinare (AGOA) a actionarilor Asirom, pentru aceeasi data, 14 decembrie 2006, in care se va lua in discutie aprobarea companiei de audit care va controla situatiile financiare ale anului 2006 si aprobarea raportului de reevaluare a proprietatilor imobiliare (terenuri si constructii) ale S.C. Asigurarea Romaneasca � Asirom S.A.

Societatea Asirom-Concordia este controlata, in proportie de 98,8%, de catre Asirom si ofera produse de pensii private si asigurari pentru calatorii in strainatate. Asirom-Concordia este fosta Casa de Pensii Concordia Romana (CPCR), achizitionata de Asirom in 2003. Societatea a inregistrat, in 2005, un profit net de 390.478 lei si venituri totale de 1,58 milioane lei.
La sfarsitul lunii septembrie, Broadhurst Investments Ltd, unul din actionarii semnificativi ai Asirom, a avertizat ca ii va da in judecata pe administratorii Asirom, pentru pagubirea companiei la preluarea casei de pensii Concordia, gest pe care presedintele Interagro, actionar majoritar al Asirom, Ioan Niculae, l-a comentat ca fiind un atac impotriva Asirom.

Broadhurst, care este actionar semnificativ al Asirom, cere diferenta dintre ceea ce compania numeste "pretul corect" al Concordiei si banii dati de Asirom la achizitionarea, in 2003, a Casei de Pensii Concordia Romana. in plus, Broadhust considera ca administratorii au platit pe actiunile preluate de la Concordia un pret mult mai mic decat cel inregistrat in contabilitate, si solicita, si in acest caz, ca diferenta de bani sa intre in conturile Asirom.

In convocarea la conciliere, Broadhurst Investments cerea "repararea, in solidar cu ceilalti membrii ai consiliului de administratie al Asirom, a prejudiciului adus societatii prin negocierea unui pret exagerat de mare la preluarea Casei de Pensii Concordia Romana la data de 24 aprilie 2003", potrivit unui comunicat al Broadhurst din data de 12 septembrie. Valoarea la care s-a efectuat preluarea a fost de 5,87 milioane lei, plus dobanda legala la zi. "Pretul platit a fost de 8,3 ori mai mare decat activul net al societatii preluate", se mai mentiona in comunicat.

"Pretentiile formulate de Broadhurst sunt nefondate si se inscriu in ansamblul demersurilor initiate de ei impotriva Asirom si a organelor societare ale acesteia, demersuri care au drept scop vanzarea cat mai scumpa a actiunilor Broadhurst", a declarat presedintele Interagro, actionarul majoritar al Asirom, Ioan Niculae.

"Achizitionarea Casei de Pensii Private Concordia Romana SA a fost necesara si oportuna, iar Asirom nu a fost prejudiciata prin actele juridice privitoare la preluarea acesteia", a declarat Ioan Niculae. "Pentru indeplinirea formalitatilor privind achizitia pachetului de actiuni, Asirom a solicitat si a obtinut avizele necesare, inclusiv acordul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Societatea achizitionata a obtinut in fiecare an profit. Decizia privind achizitionarea societatii Casa de Pensii Private Concordia Romana a fost corecta si a avut ca efect realizarea de avantaje economice pentru Asirom, fara a produce prejudicii societatii achizitoare", a mai spus, atunci, Niculae.

Asirom a inregistrat, in primele noua luni ale anului 2006, un profit net de peste 280.000 euro si prime brute subscrise de peste 134 milioane euro.
O alta adunare generala extraordinara a actionarilor (AGEA) societatii de asigurari Asirom, convocata in data de 4 decembrie 2006, va lua in discutie majorarea capitalului social al companiei cu 13 milioane euro. Eventuala majorare de capital de la Asirom se va face prin emiterea de noi actiuni nominative, in forma dematerializata, cu o valoare nominala de 0,10 lei/actiune.

Actionarii Asirom sunt: Interagro Bucuresti, controlata de omul de afaceri Ioan Niculae (50%), Broadhurst Investments (14,93%), QVT Fund LP (12,23%), AVAS (6,38%), alte persoane fizice si juridice (16,46%).
Asirom a fost infiintata in 1991, prin privatizarea fostei Administratii a Asigurarilor de Stat (ADAS), a carei sciziune a dus la aparitia a doua societati: Asirom si Astra.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.