Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras luni 1,56 miliarde lei (445 milioane euro) de la 12 banci, sub forma plasamentelor in depozite la o luna cu dobanda de 8,75% pe an, a declarat dealerul Raiffeisen Bank Romania Aurelian Mihailescu.

"Interesul pentru lei este, in continuare destul de ridicat, motiv pentru care si dobanzile de pe piata interbancara se mentin destul de sus, la 9,1-9,2% pe an la depozitele cu scadenta la 24 ore. Dobanzile ar trebui sa scada, joi, sub 9% dupa ce va reveni in piata depozitul atras in urma cu o luna de BNR", a spus Mihailescu. BNR a atras la licitatia de saptamana trecuta 409 milioane lei in depozite la o luna, iar joi urmeaza sa revina in piata un depozit similar de 2,75 miliarde lei.

"E surprinzator ca bancile din piata par, in continuare, sa aiba nevoie de lei, motiv pentru care la licitatia de azi a bancii centrale au participat mai mult bancile mari, care au, oricum, depozite foarte mari de lei", a spus dealerul Bancpost Cristina Iacob.

Majoritatea bancilor prefera, probabil, sa isi plaseze banii disponibili in credite catre populatie in aceasta perioada, in loc sa ii blocheze in conturile BNR, a declarat Iacob pentru NewsIn. Ea a explicat ca cererea de credite este mare, iar bancile castiga mai bine din aceste operatiuni decat din banii depozitati la BNR. Nevoia de lei a bancilor apare, insa, din faptul ca ritmul de crestere a depozitelor este inferior celui de acordare a creditelor, a explicat Iacob.

Dealerii se asteapta ca dobanzile sa scada spre sfarsitul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii, cand bancile vor avea mai multe lichiditati. BNR a afisat, in prima parte a zilei de luni, o medie a dobanzilor overnight (cu scadenta la 24 ore) de 8,44% pe an la depozitele atrase (BUBID), in scadere cu 0,05 puncte procentuale fata de vineri, iar dobanda medie la depozitele plasate (BUBOR) era de 9,13% pe an, cu 0,04 puncte mai mult decat la sfarsitul saptamanii trecute.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat, luni, un curs oficial de 3,5091 lei/euro, cu 33 lei vechi mai putin pentru un euro (0,09%) fata de vineri, cand era de 3,5124 lei/euro. Pentru moneda americana, cursul oficial este de 2,7326 lei/dolar, cu 55 lei vechi mai mult pentru un dolar (0,2%) fata de vineri, cand era de 2,7271 lei/dolar.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.