Pretul ridicat al petrolului poate afecta negativ economiile globale, a declarat secretarul de stat american pentru energie, Sam Bodman.

"Nu este o exagerare afirmatia ca pretul prea mare al petrolului poate ruina economia globala", a declarat, cu ocazia unei conferinte gazduite de Middle East Institute, Bodman. Secretarul de stat american nu a precizat, insa, daca pretul petrolului din acest moment este prea mare, informeaza NewsIn.

"Pretul mare poate restrictiona dezvoltarea intr-un fel care afecteaza negativ cresterea economica, si, mai important, inhiba ameliorarea in sectorul sanatatii si afecteaza bunastarea foarte multor oameni", a declarat Bodman. Desi Bodman nu a mentionat clar Organizatia tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), a avertizat, totusi, ca interventiile in piata sunt "ineficiente pentru controlul preturilor".

Bodman a declarat ca distorsiunile pietei, facute intentionat, cum sunt rationalizarea furnizarii, reducerea productiei sau impunerea unor plafoane de preturi sunt masuri care nu functioneaza. OPEC a redus productia de petrol cu 1,2 milioane de barili pe zi, cu incepere de la 1 noiembrie. Pretul barilului de petrolul a fost, luni, la bursa din New York, de 59,5 dolari.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.