Banca centrala ar trebui sa alcatuiasca ierarhii diferite care sa descrie cota de piata a bancilor comerciale, in functie de segmentul de clientela careia i se adreseaza afacerea, respectiv corporate si retail, a declarat directorul general al ING Bank Romania, Misu Negritoiu.

Clasamentul bancilor in functie de active pe care il intocmeste periodic Banca Nationala a Romaniei (BNR) este distorsionat din cauza segmentelor diferite pe care opereaza bancile, a declarat directorul general al ING Bank Romania, Misu Negritoiu. "Recentul clasament al bancilor intocmit de BNR sufera de distorsiuni majore intrucat amesteca rezultatele obtinute de banci pe sectoarele de retail cu cele de pe corporate", a spus directorul general al ING Bank Romania.

Banca centrala ar trebui sa intocmeasca un clasament separat pentru fiecare din cele doua activitati, respectiv pentru segmentul de corporate si pentru cel de retail, dupa cum isi separa activitatea bancile comerciale in structura lor organizatorica, a explicat Negritoiu, dupa cum informeaza NewsIn.

"ING Bank a coborat in clasamentul pe primele noua luni din cauza fluctuatiilor de pe pietele financiare internationale, precum si din cauza lichidarii unor depozite ale investitorilor straini, din cauza liberalizarii contului de capital", a mai spus directorul general al ING Bank Romania. Decizia bancii centrale de a liberaliza contul de capital a avut drept efect iesirea unor sume de bani mai mari decat cele care au intrat, a spus Negritoiu.

In primele noua luni, "pozitia ING Bank Romania pe piata s-a pastrat, ba chiar s-a imbunatatit intrucat volumul creditelor corporative a crecut cu 30%, iar creditul retail s-a marit cu 100% fata de acceasi perioada din 2005", a spus Negritoiu. Pana la sfarsitul anului, ING Bank Romania va mai deschide doua sucursale care se vor ocupa de companii, in Bucuresti si Ramnicu Valcea, iar in 2007 va deschide zece sucursale destinate firmelor si 60 de unitati care vor lucra pentru populatie. De asemenea, in luna decembrie, ING Bank va lansa produse pentru intreprinderi mici si mijlocii, a mai spus Negritoiu.

ING Group este prezenta in Romania din 1994, atat pe partea bancara, printr-o banca locala cu statut de sucursala a grupului olandez, cat si pe partea de asigurari de viata. La sfarsitul lunii septembrie, sucursala romaneasca a ING Bank se afla pe locul noua in clasamentul bancilor din Romania, cu active de 5,76 miliarde lei si o cota de piata de 3,8%, in scadere de la 5,57% in luna iunie cand avea active de 8,03 miliarde lei, potrivit datelor bancii centrale.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.