Randamentele ridicate ale investitiilor imobiliare, in contrast cu dobanzile sub inflatie oferite mult timp de banci sunt motivele pentru care majoritatea romanilor vad investitia in imobiliar ca cea mai profitabila varianta de economisire. "Cele mai profitabile forme de economisire sunt considerate a fi cele in bunuri imobiliare si metale pretioase", releva un studiu realizat de Metro Media Transilvania pentru Fondul de Garantare a Depozitelor.

Desi au crescut in preferintele romanilor, depozitele bancare sunt departe de a ocupa un loc fruntas, situandu-se la acelasi nivel cu investitia preferata mult timp de romani - achizitionarea de valuta. Numai 18% dintre cei intervievati si-ar depune banii la banca. In ciuda aprecierii constante a leului, 18% dintre respondenti prefera sa-si plaseze economiile in valuta.

O tona de aur pe an

De la inceputul anului, romanii au cumparat o tona de bijuterii din aur, potrivit Realitatea.net. Bijutierii spun ca aceasta tendinta ascendenta se va mentine si in perioada urmatoare. In ultimele zece luni, romanii au cumparat jumatate de tona de aur din productia interna si restul, bijuterii din import. La nivelul tranzactionarii la bursa, pretul aurului a cunoscut o evolutie puternic ascendenta.

Metalul galben a cunoscut o crestere constanta in ultimul an, ajungand la maximul ultimilor 17 ani, de circa 12 euro/gram, in contrast cu evolutia principalelor burse europene. Astfel, contractele futures pe evolutia pretului aurului au adus randamente considerabile investitorilor. Investitiile in aur nu presupun achizitia efectiva a metalului. Potrivit estimarilor Patronatului Bijutierilor din Romania, doar un sfert din aurul cumparat de romani s-a vandut in magazine. Celelalte trei sferturi au fost vandute de catre comercianti ambulanti sau de casele de amanet.

Obsedati de imobiliare

Studiul Metromedia arata ca 57% dintre romani considera domeniul imobiliar ca fiind cel mai profitabil. Si au si de ce. Randamentele inregistrate pana acum, precum si potentialul de crestere, sunt argumente destul de convingatoare. Valoarea totala a investitiilor pe piata imobiliara din Romania realizate in 2006 se apropie de circa un miliard de euro, considera vicepresedintele executiv Alpha Bank, Sergiu Oprescu. "Investitiile pe piata imobiliara in acest an sunt estimate la aproximativ 800 milioane de euro - un miliard de euro, fiind cele mai profitabile din economia romaneasca, cu randamente de circa opt la suta", a precizat Oprescu.

Oficialul Alpha Bank a explicat ca in urmatorii ani sunt preconizate cresteri in toate domeniile pietei imobiliare: industrial, birouri, retail si rezidential. In 2006 au fost dezvoltate peste 27 de proiecte mari, reprezentand zeci de mii de unitati locative. Reprezentantul Alpha Bank a spus ca piata imobiliara este estimata, in termeni reali, la circa 3,1 miliarde euro, desi creditul ipotecar se ridica la circa 1,9 miliarde euro. "In ceea priveste investitiile in imobile de birouri inchiriate, nivelul randamentelor de pe aceasta piata se situeaza in prezent in jurul lui 8%, echivalent cu o perioada de amortizare a investitiei in 12,5 ani", spune si Mihai Plaesu, Senior Consultant in cadrul departamentului Birouri al DTZ Echinox.

Depozitele castiga teren

Depozitele bancare ocupa aproximativ 18% dintre optiunile intervievatilor. Nivel rezonabil, daca stam sa ne gandim ca o buna perioada de vreme dobanzile s-au situat sub nivelul inflatiei. Totusi, pe parcursul acestui an, valorile medii ale dobanzilor la depozite sunt cu pana la 4 procente peste inflatia estimata pentru sfarsitul anului.

Un nou jucator, pensiile private

Daca pana acum Romania si Albania errau singurele tari care nu aveau un sistem privat de pensii, de la 1 ianuarie situatia se va schimba. Incepand cu anul viitor, va deveni operational pilonul III (facultativ) al sistemului de pensii private. In optiunile respondentilor, acest tip de economisire ocupa 8 procente. "O persoana care da timp de 25 de ani cate 20 de euro pe luna va primi, la finalul perioadei, timp de 15 ani aproximativ 140 de euro pe luna", spune Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Modelul este bazat pe obtinerea unui randament mediu la plasamentele in euro de aproximativ 7%. Autoritatile apreciaza ca, pana in 2010, aproximativ un milion de oameni vor cotiza la fondurile de pensii private.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.