Lukoil va investi 73,5 milioane dolari pentru a deveni furnizor de energie electrica, prin reconstructia centralei termoelectrice de la rafinaria Petrotel Ploiesti, potrivit datelor Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS).

Lukoil a depus la ARIS, in luna octombrie, un proiect privind constructia unei instalatii de producere a energiei electrice. Energia va fi utilizata in principal de catre rafinarie, iar o parte ar putea fi comercializata pe piata libera, au declarat surse din companie.

Lukoil a infiintat, in luna septembrie, firma Lukoil Energy&Gas Romania, care va reconstrui centrala termoelectrica de la rafinaria Petrotel-Lukoil si va pune in functiune noi capacitati de productie de energie termica si electrica.


"Sarcina principala a acestui proiect o reprezinta cresterea capacitatii de producere a energiei electrice, optimizarea procesului de productie si a consumului de energie, precum si diminuarea emisiilor de substante toxice in atmosfera in conformitate cu documentele normative ale UE", potrivit Lukoil.

Citeste si:

Sursele citate au mai afirmat ca nivelul investitiilor rafinariei Petrotel-Lukoil pentru dezvoltare se ridica, in 2006, la peste 40 milioane dolari, o mare parte din suma fiind destinata sectorului energetic.

Grupul Rompetrol a anuntat recent ca intentioneaza sa devina furnizor de electricitate, prin constructia unei termocentrale la Midia, valoarea estimata a investitiei fiind de 40-44 milioane euro. De asemenea, compania Petrom, controlata de grupul austriac OMV, si-a anuntat intentia de a intra pe piata de electricitate, prin constructia unor termocentrale.