Renta viagera se dovedeste un esec. Batrinii nu s-au inghesuit sa-si instraineze pamintul pentru a obtine 100 de euro pe an pentru un hectar

Proprietarii de teren agricol nu sint dornici sa-si arendeze pamintul si cu atit mai putin sa-l vinda. Desi acest program se adreseaza batrinilor trecuti de 62 ani si care se presupune ca nu prea mai pot munci, se dovedeste ca acestia prefera sa-si pastreze pamintul decit sa ia ceva bani de la stat. Pentru fiecare hectar de teren vindut, un batrin primeste anual 100 de euro, iar pentru un hectar arendat 50 de euro.

Potrivit datelor Agentiei Domeniilor Statului, in primele zece luni ale acestui an s-au inregistrat la Birourile Judetene de Renta Viagera 18.400 de cereri. "Romanii prefera sa-si pastreze paminturile. Se pare ca autoritatile nu au inteles, cind au decis implementarea acestui program, ca oamenii nu sint dispusi sa renunte la terenuri chiar daca le muncesc mai greu", spune Adrian Radulescu, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli.

Renta pentru 76.000 de hectare

Scopul pentru care s-a introdus acest program este departe de a fi realizat, intrucit suprafata vinduta este de doar 13.800 de hectare, iar cea arendata de 62.855 de hectare, in conditiile in care suprafata de teren care ar fi putut fi concesionata sau arendata se ridica la citeva milioane de hectare. "Terenurile vindute reprezinta o proportie de 20%, iar restul de 80% sint terenurile arendate", a precizat Tanczos Barna, presedintele ADS.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.