Romania detine o treime din totalul izvoarelor termale si minerale din Europa. Din cele 8.500 de izvoare, doar 10-15% sunt exploatate

In ciuda faptului ca Romania detine o treime din totalul izvoarelor termale si minerale din Europa, exploatarea acestora din punct de vedere turistic si economic este minima. "In tara noastra sunt localizate peste 8.500 de izvoare minerale si termale, iar dintre acestea doar 10-15 la suta sunt in momentul de fata exploatate", ne-a spus directorul executiv al Organizatiei Patronale a Turismului Balnear, Rodica Georgeta Pencea.

Potrivit acesteia, principalul motiv pentru care bogatiile naturale nu sunt valorificate este investitia prea mare pe care o presupune acest demers.

"Pe langa faptul ca investitorul are nevoie de o multime de autorizatii de mediu si nu numai, demararea unei afaceri in aceste zone este una foarte costisitoare", a adaugat reprezentantul OPTB.

In cazul turismului balnear, investitiile in zona nu constau doar in ridicarea unui hotel. Specialistii spun ca, pe langa locul de cazare, reprezentative pentru o zona turistica balneara sunt bazele de tratament, ceea ce ar presupune investitii suplimentare. La acestea s-ar adauga si banii cheltuiti pe echipamentele medicale, "aparate extrem de scumpe".

Cu toate ca dezvoltarea turismului de nisa presupune foarte multi bani, reprezentantii OPTB ne arata excelentele oportunitati pe care le reprezinta turismul balnear.

"Turismul balnear este una dintre cele mai importante componente ale turismului autohton. Asta, in special pentru faptul ca acest tip de turism este solicitat pe tot parcursul anului", a punctat Pencea. In opinia acesteia, o solutie pentru ca investitiile in domeniu sa prinda contur consta in realizarea de parteneriate. "In urma parteneriatelor public-private, intotdeauna au avut de castigat mai multe parti. De la autoritatea locala si investitorul privat pana la stat, mai ales pe componenta sociala", a adaugat reprezentantul organizatiei.

In ultimii ani, investitii de 100 milioane euro

In ciuda faptului ca investitiile in infrastructura turismului balnear sunt sporadice, acesta a adus in 2005 venituri de circa 90-100 milioane operatorilor privati, cifra de afaceri a sectorului urmand sa creasca cu circa zece la suta in 2006.

In momentul de fata, ponderea cazarii reprezinta circa 50 la suta din pachetul de servicii, alimentatia publica 40 la suta, iar serviciile de tratament doar zece la suta. In ultimii ani, investitiile pentru dezvoltarea statiunilor s-au cifrat la peste 100 milioane de euro, suma considerata drept insuficienta fata de necesar.

Investitiile au vizat statiuni cunoscute precum: Govora, Sovata, Baile Herculane, Felix, Moneasa, Hebe, Vatra Dornei, Slanic-Prahova. Totodata, investitiile s-au indreptat atat catre infrastructura mare - hoteluri, restaurante, baza de tratament -, cat si spre modernizari sau achizitii noi de aparatura si echipamente, precum si spre un domeniu foarte important, si anume pregatirea personalului. Potrivit OPTBR, numarul turistilor care au vizitat statiunile balneare in 2005 s-a ridicat la circa 7-800.000 turisti, dintre care circa 15% au fost straini.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.