Sedinta de tranzactionare de marti a fost una de corectie pe principalele titluri tranzactioante la bursa, potrivit raportului zilnic de tranzactionare furnizat de SSIF Broker SA. Daca pentru titlurile de la categoria I aceasta tendinta a fost una care continua de cateva sedinte, pentru actiunile SIF corectia a venit dupa o zi de luni de cresteri importante.

Indicele BET-FI, care exprima evolutia celor cinci societati de investitii financiare, a ajuns la nivelul de 61.834 pc., in scadere cu 2,67% fata de ziua de luni, insa cu niste preturi medii de tranzactionare ale zilei superioare celor de la inchiderea zilei cu aproximativ 1.% Dupa aprecierile de pret din cursul saptamanii trecute, aceste actiuni au cunoscut o temperare a trendului, fapt oarecum normal, daca luam in considerare cresterile importante de pret. SIF5 a fost cel mai lichid emitent dintre cei cinci, cu tranzactii in valoare de 16 milioane lei, din care 7 milioane lei au rezultat din tranzactii speciale, derulate pe piata Deal. Pretul de referinta al zilei de 3,55 lei/actiune, curs in scadere de 3,53%. Cu actiunile SIF2 s-au realizat tranzactii intre 3,27 si 3,42 lei/actiune, inchiderea zilei fiind la 3,29 lei/actiune, in scadere cu 3,24%.

Aceste actiuni au fost principalele vinovate pentru deprecierea indicelui BET-FI, insa si SIF4 a contribuit cu o scadere de 3,65% (1,85 lei pret de inchidere) la acest fenomen. Alte preturi de inchidere au fost de 2,80 lei/actiune la SIF3 (-0,71%) si 3,09 lei/actiune la SIF1, curs in depreciere cu 1,90% fata de sedinta de luni.

Indicele BET a inchis ziua pe o descrestere de 1,36%, datorita in principal evolutiei actiunii RRC, in conditiile in care si celelalte actiuni componente "cu greutate" (alaturi de actiunea RRC, si SNP, TLV si BRD contribuie fiecare cu 20% pondere in calculul BET) au inchis ziua in zona negativa. Actiunile BRD au inchis ziua la nivelul de 19 lei/actiune, in scadere cu 1,55% pe date zilnice. Tranzactiile cu actiunile bancii au cumulat o valoare de 1,05 milioane lei, rezultata din transferul a 55.000 actiuni.

Cealalta institutie bancara importanta cotata la aceasta categorie a inchis ziua de tranzactionare pe un curs constant, cu ultima tranzactie la pretul de 1,07 lei/actiune, insa cu o valoare tranzactionata mult mai importanta, de 3,2 milioane lei. Pretul de inchidere al acestui emitent a fost la pretul minim de tranzactionare al zilei. SNP Petrom a inchis ziua in scadere, pana la 0,61 lei/actiune. Volumul tranzactionat a fost unul solid, de aproximativ 11 milioane actiuni, in valoare de 6,5 milioane lei.

Tranzactiile cu actiunile RRC au fost mai discrete decat de obicei, iar presiunea la vanzare de pe acest titlu, desi emitentul a anuntat o investitie importanta intr-o termocentrala electrica care ar urma sa reduca costurile de exploatare ale companiei, a facut sa asistam la o noua zi de corectie. Pretul de referinta al zilei a fost de 0,0843 lei, in scadere cu 2,32% pe date zilnice.

Actiunile Broker Cluj, societate de intermediere financiara, nu au fost nici ele ocolite de aceasta usoara corectie, inchiderea gasind actiunea aproape de minimul zilei, la 1,73 lei. Lichiditatea a fost din nou una buna pe acest simbol, cu tranzactii de aproximativ 1,6 milioane lei.

Silviu TURC
Departamentul de Tranzactionare SSIF Broker SA


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.