Sedinta de tranzactionare de marti a fost una de corectie pe principalele titluri tranzactioante la bursa, potrivit raportului zilnic de tranzactionare furnizat de SSIF Broker SA. Daca pentru titlurile de la categoria I aceasta tendinta a fost una care continua de cateva sedinte, pentru actiunile SIF corectia a venit dupa o zi de luni de cresteri importante.

Indicele BET-FI, care exprima evolutia celor cinci societati de investitii financiare, a ajuns la nivelul de 61.834 pc., in scadere cu 2,67% fata de ziua de luni, insa cu niste preturi medii de tranzactionare ale zilei superioare celor de la inchiderea zilei cu aproximativ 1.% Dupa aprecierile de pret din cursul saptamanii trecute, aceste actiuni au cunoscut o temperare a trendului, fapt oarecum normal, daca luam in considerare cresterile importante de pret. SIF5 a fost cel mai lichid emitent dintre cei cinci, cu tranzactii in valoare de 16 milioane lei, din care 7 milioane lei au rezultat din tranzactii speciale, derulate pe piata Deal. Pretul de referinta al zilei de 3,55 lei/actiune, curs in scadere de 3,53%. Cu actiunile SIF2 s-au realizat tranzactii intre 3,27 si 3,42 lei/actiune, inchiderea zilei fiind la 3,29 lei/actiune, in scadere cu 3,24%.

Aceste actiuni au fost principalele vinovate pentru deprecierea indicelui BET-FI, insa si SIF4 a contribuit cu o scadere de 3,65% (1,85 lei pret de inchidere) la acest fenomen. Alte preturi de inchidere au fost de 2,80 lei/actiune la SIF3 (-0,71%) si 3,09 lei/actiune la SIF1, curs in depreciere cu 1,90% fata de sedinta de luni.

Indicele BET a inchis ziua pe o descrestere de 1,36%, datorita in principal evolutiei actiunii RRC, in conditiile in care si celelalte actiuni componente "cu greutate" (alaturi de actiunea RRC, si SNP, TLV si BRD contribuie fiecare cu 20% pondere in calculul BET) au inchis ziua in zona negativa. Actiunile BRD au inchis ziua la nivelul de 19 lei/actiune, in scadere cu 1,55% pe date zilnice. Tranzactiile cu actiunile bancii au cumulat o valoare de 1,05 milioane lei, rezultata din transferul a 55.000 actiuni.


Cealalta institutie bancara importanta cotata la aceasta categorie a inchis ziua de tranzactionare pe un curs constant, cu ultima tranzactie la pretul de 1,07 lei/actiune, insa cu o valoare tranzactionata mult mai importanta, de 3,2 milioane lei. Pretul de inchidere al acestui emitent a fost la pretul minim de tranzactionare al zilei. SNP Petrom a inchis ziua in scadere, pana la 0,61 lei/actiune. Volumul tranzactionat a fost unul solid, de aproximativ 11 milioane actiuni, in valoare de 6,5 milioane lei.

Citeste si:

Tranzactiile cu actiunile RRC au fost mai discrete decat de obicei, iar presiunea la vanzare de pe acest titlu, desi emitentul a anuntat o investitie importanta intr-o termocentrala electrica care ar urma sa reduca costurile de exploatare ale companiei, a facut sa asistam la o noua zi de corectie. Pretul de referinta al zilei a fost de 0,0843 lei, in scadere cu 2,32% pe date zilnice.

Actiunile Broker Cluj, societate de intermediere financiara, nu au fost nici ele ocolite de aceasta usoara corectie, inchiderea gasind actiunea aproape de minimul zilei, la 1,73 lei. Lichiditatea a fost din nou una buna pe acest simbol, cu tranzactii de aproximativ 1,6 milioane lei.

Silviu TURC
Departamentul de Tranzactionare SSIF Broker SA