Valuta adusa in tara la privatizarea Petrom a inflamat piata monetara si poate fi considerata una dintre cauzele intaririi leului, a declarat ieri Mihai Pasculescu, vicepresedinte al Federatiei Patronatelor din Industria Usoara. "OMV a adus in tara peste 1,5 miliarde de euro. O parte din acesti bani i-a schimbat in lei si i-a plasat in depozite la termen cu 15% si asta a bulversat in plus piata valutara", a spus Pasculescu.
Vicepresedintele asociatiei profesionale a textilistilor s-a referit, probabil, la posibilitatea ca OMV sa fi schimbat in lei suma de 669 milioane de euro care a intrat in conturile Petrom, ca aport la majorarea de capital.

Pogonaru: "In aprilie fug fondurile si leul se depreciaza"

Tendinta continua de intarire a leului va pirjoli afacerile exportatorilor romani, care sint pe cale sa obtina totusi, dupa sase luni de rugaminti, permisiunea bancii centrale de a cumpara si vinde valuta la cursul BNR, a avertizat ieri Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Masura anuntata de BNR de a permite accesul liber al firmelor la piata valutara a bancilor are sanse mari sa calmeze piata valutara, a adaugat Pogonaru.

"Multi isi vor schimba leii in valuta si aceasta va neutraliza fluctuatiile puternice ale cursului de schimb", a spus Pogonaru. El a descris un posibil scenariu de prabusire a monedei nationale spre valori de 39.000 de lei, chiar 40.000 de lei pentru un euro in aprilie, cu argumentul introducerii noilor impozite pe cistigurile din capital.
"Toata lumea are asteptari de intarire a leului, ceea ce nu e corect. Eu cred ca fondurile straine de investitii vor pleca inainte de inceputul lunii aprilie, pentru a-si marca profiturile inainte de introducerea impozitelor pe cistigurile de capital", a estimat Pogonaru.

AOAR vrea dobinzi de 10% la depozite

Sefii AOAR au declarat ca inteleg ca aprecierea leului este un fenomen natural, determinat pina la un punct de cresterea economica, dar avertizeaza ca exista atacuri speculative pe piata. "Nu negam aprecierea leului si necesitatea acesteia; noi, ca exportatori, o sustinem. Nu cerem BNR sa intervina pe piata valutara, ci sa mentina stabilitatea preturilor. A ni se da lectii ca nu sintem productivi, uitind de elementul speculativ, nu este drept", a spus Pogonaru. Firmele romanesti nu sint competitive pentru ca se finanteaza la costuri de patru-cinci mai mari decit cele din Europa. Sefii AOAR au cerut bancii centrale reducerea dobinzii-cheie la un nivel de 12% si coborirea ratei dobinzilor la depozite la o medie de 10%. Pogonaru a mai spus ca economia romaneasca nu are in acest moment capacitatea de a absorbi banii intrati in tara. "In economie s-au creat deficite din cauza politicilor economice divergente, de pe urma carora sufera companiile romanesti", a spus Pogonaru. Eximbank trebuie sa acorde facilitati la creditele in valuta, a mai cerut AOAR.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.