Trendul actual: transfer de la expat la autohton. tunul, bancarul si retailul, dominate de expati

Notiunea de expatriat sau expat a patruns in businessul romanesc o data cu intrarea primelor multinationale pe piata locala. Expatul este o persoana care munceste legal pe teritoriul unei tari straine si care ocupa o functie manageriala, de regula un specialist calificat, recrutat in tara de origine si detasat la filialele companiei din alte tari.

De regula, atunci cand debarca pe o piata noua, o companie internationala alege sa isi incredinteze managementul expatilor. Faptul ca economia romaneasca a cunoscut o adevarata revolutie a companiilor straine a dus implicit la un aflux de expati insarcinati sa porneasca motoarele organizatiei.

Transfer managerial de la expat la autohton

Daca marii jucatori ai diverselor domenii aleg straini in defavoarea romanilor, acest lucru nu reprezinta decat o asigurare ca lucrurile isi vor urma fagasul normal. Expatii beneficiaza de atuul de a avea experienta internationala si de a cunoaste in detaliu directia de dezvoltare a angajatorilor. Cu toate ca unele domenii, precum cel bancar, retailul sau cel hotelier, au in continuare un management expatriat, trendul actual este reprezentat de transferul de la expat la autohton. Schimbul de informatii, trainingurile din strainatate, dar mai ales maturizarea economiei romanesti au avut o pondere importanta in formarea managerilor romani, care vin puternic din spate, obligand companiile sa le incredinteze fraiele organizatiilor.

Un domeniu predestinat, parca, romanilor este industria bauturilor racoritoare, unde managementul autohton detine o pondere importanta, dat fiind si faptul ca piata a evoluat sustinut. In ceea ce priveste unele piete, precum tutunul si mai ales bancarul, nivelul ridicat al managerilor locali pare sa fie scos din peisaj de strainii a caror dominatie nu da semne sa se incheie.

In pofida acestor lucruri, pulsul pietei promite o scadere vizibila a expatilor in viitor, fapt pus pe seama fondurilor necesare investite intr-un manager strain, care implica cheltuieli suplimentare. Putin probabil, insa, ca acestia, in numar de aproape 10.000 in prezent, sa dispara definitiv. Situatia pietei, neexploatata in unele domenii pe care va activa compania, si politica multinationalei vor reprezenta criteriile esentiale in alegerea expatilor in defavoarea localilor.

Aproape 40% dintre cetatenii expati din Romania lucreaza in comert. De asemenea, ei activeaza si in productie (aproximativ 30%) si servicii (aproximativ 20%). Aproape 30% dintre permisele de munca pentru straini au fost acordate pe functii de conducere, se arata intr-un studiu al Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.