Asigurarile unit-linked si depozitele cu componenta investitionala va pot rotunji economiile. Plasamentele in fonduri de investitii vor aduce venituri in plus

Pentru cei care nu au curajul sau fondurile necesare pentru a deveni investitori in mod direct, unele banci si societati de asigurari ofera o varianta de "compromis". Asigurarile unit-linked si depozitele cu componenta investitionala pot constitui o varianta buna pentru rotunjirea veniturilor fara asumarea unui grad sporit de risc.

Pe scurt, in cazul acestor produse, asiguratorul sau banca plaseaza o parte a primei in fonduri de investitii, oferind astfel posibilitatea unui castig suplimentar in functie de randamentele obtinute la plasamente. Depozitele cu componenta investitionala functioneaza pe un sistem asemanator, cu diferenta ca, pentru suma ramasa ca depozit, clientul primeste o dobanda in general mai avantajoasa decat cele practicate de banci pentru formele clasice de economisire.

Ronsmart la Bancpost

Bancpost le ofera clientilor posibilitatea de a-si plasa 90% din bani intr-un depozit la termen de 6 luni cu dobanda fixa preferentiala si de a investi restul de 10% in Fondul Deschis de Investitii Bancpost Active Balanced. Pentru a beneficia de dobanda preferentiala, clientul trebuie sa pastreze unitatile de fond cel putin 6 luni (pe intreaga perioada de maturitate a depozitului asociat produsului Ronsmart). Suma minima necesara plasamentului in produsul Ronsmart este de 1.000 lei. Bancpost nu percepe comision de deschidere a contului curent atasat depozitului.

Depozit cu componenta investitionala la Raiffeisen

Investitorii care vor plasa minimum 2.000 lei in unul dintre fondurile administrate de Raiffeisen Asset Management vor putea constitui un depozit in lei la Raiffeisen Bank cu dobanda anuala de 10%, informeaza banca. Suma maxima a depozitului nu poate depasi valoarea investita in unitati de fond. Oferta este valabila pana la 31 decembrie si este disponibila in locatiile Raiffeisen Bank distribuitoare pentru unitatile de fond Raiffeisen Prosper si Raiffeisen Benefit cu randamente medii de 15,89% si 8,86% dupa primele patru luni de functionare. Printre bancile din Romania, BRD si Banca Transilvania au mai dezvoltat pachete asemanatoare.

Unit-linked, investitii pe termen lung

Este important sa subliniem faptul ca produsele de asigurari de viata din categoria unit-linked sunt instrumente de protectie si planificare financiara pe termen lung, considera Marius Onofrei, directorul de comunicare al Allianz-Tiriac. In opinia acestuia, eficienta politelor unit-linked este relevanta in conditiile in care sunt emise pe perioade minime de 10 ani. "Nu credem ca ar fi corect sa evidentiem unul sau altul dintre programele investitionale sub aspectul randamentelor realizate din mai multe motive: pe de o parte, fiecare dintre aceste programe are la baza strategii investitionale care exprima un raport risc-randament individualizat. Pe de alta parte, fluctuatiile inregistrate in ultimii ani pe pietele financiare internationale au fost reflectate de evolutia preturilor unit-urilor programelor investitionale externe", a mai spus Onofrei.

Produsul specific al Allianz-Tiriac a fost lansat sub denumirea Aliat. Principala diferenta fata de politele traditionale (mixte de viata cu capitalizare) consta in modul de administrare a primelor platite de asigurat. Clientul poate opta pentru directionarea primelor catre unul dintre cele opt fonduri oferite de Allianz-Tiriac, care ofera oportunitati de investitii in active cu diferite grade de risc.

Randamente de pana la 28%, risc pe masura

Programele care au obtinut randamentul cel mai mare pana in prezent au fost acelea pentru care si nivelul de risc asumat este cel mai mare, spune Emilia Bunea, CFO si Vice-CEO Interamerican Romania Group. Compania administreaza fonduri cu profil ridicat de risc denominate atat in euro (Interextra), cat si in lei (Ronplus). Fondul Interextra a obtinut in anul 2005 un randament de 28%, iar in primele 4 luni ale anului 2006 un randament de 10,2%.

Unit-linked, o treime din piata

Estimarile noastre evidentiaza o valoare a primelor brute subscrise de aproximativ 100-120 milioane euro la nivelul anului 2006, ne-au precizat reprezentanti ai companiei Allianz-Tiriac. Ca pondere in totalul asigurarilor de viata, segmentul unit-linked reprezinta aproximativ o treime din piata. La nivelul anului trecut, asigurarile cu componenta investitionala au reprezentat 35% din totalul primelor subscrise de companii pe segmentul asigurarilor de viata. Compania Allianz-Tiriac isi propune acapararea a 15% din piata pana la sfarsitul anului.

Un alt jucator important pe segmentul unit-linked (Interamerican) estimeaza ca pana la finele anului 2007 asigurarile cu componenta investitionala vor reprezenta aproximativ 40% din volumul primelor noi subscrise pe asigurari de viata.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.