Concernul american Automotive Safety Components International (ASCI) preia productia de airbaguri de la Parat-Ro Sighisoara. Aceasta este a doua mare tranzactie de pe piata productiei de componente auto dupa preluarea SC Matricon SA Targu-Mures de spaniolii de la CIE Automotive.

Valoarea tranzactiei nu a fost facuta inca publica, dar cei de la Parat-Ro Sighisoara afirma ca in acest sens a fost batuta deja palma intre cele doua companii. Aceleasi surse spun ca in a doua parte a lunii noiembrie va fi semnat contractul potrivit legislatiei romane, dupa ce contracte similare vor fi semnate intre americanii de la ASCI si Parat Automotive GMBH din Germania, fondatorul Parat-Ro de la Sighisoara.

Preluarea efectiva a diviziei de airbaguri va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2007, data de la care Parat-Ro Sighisoara se va muta in alta locatie si va continua productia de corturi turistice, huse auto si jenti.

Scurt istoric

Istoria firmei Parat-Ro Sighisoara a inceput in 1997 cu productia de huse auto, lenjerie de pat, genti sau corturi turistice. La acea data, numarul angajatilor de aici era de circa 30 de persoane insa odata cu extinderea productiei numarul angajatilor a crescut proportional, in productie fiind implicate azi peste 700 de persoane. Pregatirea personalului inclusiv cu stagii in Germania si obtinerea certificarii calitatii in sistem european si american au crescut cota Parat-Ro, astfel ca americanii de la ASCI, furnizori de airbaguri pentru mai toate tipurile de automobile din Europa au devenit principalii clienti ai firmei, inca din 2002, activitatea Parat-Ro Sighisoara fiind reprezentata in proportie de 2/3 de productia de airbaguri. Directorul Parat-Ro Sighisoara, Harald Gitschner, viitor director general al ASCI-RO, a declarat ieri, pentru "Curentul" ca in aceste conditii, ASCI a devenit din ce in ce mai interesata sa preia linia de productie airbaguri de la Parat-Ro. "Partea de airbaguri va fi cumparata de unicul nostru client, ASCI."

Business cumparat

,,Concernul american cumpara bussinesul, nu firma, dar dat fiind faptul ca productia de airbaguri reprezinta 2/3 din activitate, Parat-Ro vinde odata cu acesta si terenul si halele", a declarat Gitschner, potrivit caruia Parat-Ro Sighisoara va continua sa existe si dupa perfectarea tranzactiei insa pe o alta locatie, unde va produce si pe viitor corturi turistice, huse auto si jenti. Harald Gitschner a mai precizat ca angajatii Parat-Ro implicati in productia de airbaguri vor trece la randul lor la ASCI. "Inclusiv eu voi merge la ASCI", a precizat Gitschner, potrivit caruia in privinta tranzactiei a fost batuta palma, contractul intre cele doua companii urmand a se semna in Romania cel mai probabil in cea de-a doua parte a acestei luni.

Urmeaza angajari

Numarul angajatilor ar putea sa creasca dupa trecerea diviziei la americani

Afirmatiile lui Gitschner sunt dublate si de un comunicat de presa al celor de la "ASCI GmbH & Co. KG Hildesheim" in care se recunoaste intentia concernului american de a prelua firma sighisoreana. in comunicatul cu pricina se precizeaza chiar, ca din prima zi a anului viitor, atat productia de airbaguri cat si terenurile si cladirile Parat-Ro din Sighisoara vor intra in proprietatea concernului american. Concret, este vorba de circa 22.000 metri patrati teren si cladirile si halele aferente, toate la standarde europene.

"Prin reorganizarea centrului nostru de productie din Romania, speram la o imbunatatire continua a competitivitatii noastre ca furnizor al industriei de automobile, un segment de piata in care presiunea pretului este tot timpul resimtita", se arata in comunicatul mentionat, in care se mai adauga ca prin preluarea Parat-Ro de catre ASCI se vor simplifica caile de comunicare cat si reprezentarea clara a responsabilitatilor.

Surse neoficiale spun ca vanzarea diviziei de productie a airbagurilor de catre Parat-Ro Sighisoara la ASCI ar putea duce implicit la cresterea numarului de angajati si asta deoarece americanii intentioneaza sa extinda productia si chiar sa aduca la Sighisoara si productia de panza pentru airbaguri. Aceste date nu au fost insa confirmate deocamdata, asteptandu-se preluarea efectiva de catre ASCI a liniei de productie.

Precizam ca in 2005, la Sighisoara s-au produs 5,1 milioane airbaguri, dupa ce profitul pe anul 2004, cifrat la peste 250.000 de euro a fost in totalitate reinvestit.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.