Baza de date a Executivului cu oportunitatile de afaceri. Noua Lege a Investitiilor vine cu schimbari majore

In curand, oamenii de afaceri romani si straini isi vor putea ghida investitiile fara a se deplasa de la birou, informatiile privind oportunitatile de afaceri venind de data aceasta pe cale electronica.

Astfel, vicepremierul Bogdan Pascu a declarat ca Executivul va elabora o baza de date cu oportunitatile de investitii in diferitele regiuni ale Romaniei, care va putea fi accesata pe pagina de Internet a Guvernului. In acest sens, se pare ca afaceristii nu vor avea foarte mult de asteptat.

"Estimam ca elaborarea acestui plan va dura ceva mai mult de trei luni, pentru ca sunt foarte multe informatii care trebuie colectate. Aceasta va fi o imensa baza de date, care va fi la dispozitia fiecarui intreprinzator care vrea sa investeasca in Romania", a spus Pascu.

Potrivit acestuia, datele referitoare la potentialele investitii vor fi complete, mentionand ca harta va cuprinde, printre altele, pretul terenurilor, informatii despre forta de munca, traditiile din zona etc. "Vom solicita autoritatilor locale sa ne prezinte aceste informatii pentru fiecare judet in parte. In momentul de fata, suntem in situatia in care investitorii vin cu banii in sacosa si nu stim ce sa facem cu ei, pentru ca nu stim care sunt oportunitatile", a mai spus Pascu.

Cum investitiile nu pot avea o finalitate fericita fara o lege bine pusa la punct, Legea Investitiilor va fi modificata dupa regulile europene privind ajutorul de stat. "Am primit aprobarea de principiu din partea Consiliului Concurentei pentru schemele de ajutor de stat cuprinse in lege.

Uniunea Europeana este in proces de schimbare a criteriilor de eligibilitate pentru beneficiarii schemelor de ajutor de stat", a spus Pascu.

Oficialul roman a adaugat ca au fost incheiate dezbaterile publice privind proiectul de lege, iar pana la sfarsitul acestei saptamani vor fi operate toate modificarile necesare, iar actul normativ va fi trimis spre aprobare Parlamentului.

Proiectul de lege privind investitiile prevede o serie de facilitati pentru proiectele care vizeaza crearea de noi locuri de munca, dezvoltare regionala si cercetare-dezvoltare, investitorii vor putea beneficia de imprumuturi cu dobanda preferentiala, acces gratuit la utilitati, de subventii, exceptari, reduceri sau amanari de la plata taxelor locale, precum si de alte facilitati fiscale.

Ambasadorul Americii ne lauda progresele economice

In acelasi context, ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania, Nicholas Taubman, a declarat ca "este al patrulea an consecutiv cand Romania inregistreaza un ritm semnificativ al cresterii economice, somajul a ajuns la un nivel redus, vanzarile de masini noi au crescut, iar sectorul intreprinderilor mici si mijlocii a inregistrat progrese.

De asemenea, birocratia a fost semnificativ diminuata si, de exemplu, in 1999 era nevoie de 100 de zile pentru a inregistra o firma, iar acum e nevoie de mai putin de cinci zile", a spus Taubman.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.