In saptamana care s-a incheiat, euro a oscilat intre 35.515 lei si un maxim de 38.026 de lei. Evolutia ulterioara a monedei nationale va fi la fel de imprevizibila, ne asigura BNR, pentru a se evita speculatiile.

Cotatia monedei europene a trecut de la 35.515 lei la un maxim de 38.026 lei pentru a cobori la finele saptamanii pana la 36.133 de lei. Dolarul a inceput saptamana cu 27.385 de lei, a urcat pana la 29.111 lei si a incheiat in scadere la 27.700 de lei. Unde vor merge cursurile de aici? Greu de spus. BNR a anuntat deja ca nu urmareste o politica de curs, ci doar incadrarea in rata de inflatie de 7% si mentinerea unei rezerve valutare care sa acopere echivalentul a cinci luni de importuri.

FLUCTUATII.

De unde au aparut totusi aceste variatii ale cursului valutar? Dupa ce luni moneda europeana a ajuns la acelasi nivel ca acum doi ani, BNR a intervenit marti si miercuri pe piata valutara, atragand 600 milioane de euro. Cumpararile de valuta realizate marti de BNR au ridicat cursul de referinta cu 1.223 de unitati, pana la 36.738, iar miercuri cursul euro a ajuns la 37.840 lei. In sedinta de joi, banca centrala s-a mentinut in piata valutara doar prin afisarea de cotatii, fara a realiza cumparari de valuta. In aceste conditii, cotatia euro s-a mentinut peste nivelul de 38.000 de lei pana la anuntarea cursului oficial, dar a coborat imediat dupa acest moment pana la un minim de 37.000 lei.

PRABUSIREA.

Euro a fost cotat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) la un curs de 36.133 lei, cu 1.893 de unitati sub nivelul de joi. Practic, ceea ce s-a castigat in doua zile prin interventia BNR s-a pierdut intr-o singura sedinta de tranzactionare. "A fost o zi linistita. Oamenii au continuat sa vanda. In ciuda interventiilor BNR din zilele anterioare, viziunea investitorilor si trendul pietei nu s-au schimbat", sustin dealerii. Potrivit acestora, cursul se va incadra pe o tendinta descrescatoare, dar raportul dintre cererea si oferta de valuta din fiecare sedinta de tranzactionare va influenta traiectoria, pe termen scurt.

De asemenea, moneda americana a inregistrat o depreciere de 1.411 unitati, cursul calculat de banca centrala fiind de 27.700 lei. Comparativ cu sfarsitul saptamanii trecute, euro a consemnat o apreciere de 110 unitati, in timp ce dolarul a scazut cu 308 unitati.

EXPLICATII.

BNR si-a atins scopurile pe piata valutara prin interventia realizata marti si miercuri, intrucat actiunile sale vizeaza mentinerea unei valori optime a rezervelor si nu un anumit nivel al cursului de schimb al leului, a declarat purtatorul de cuvant al bancii centrale, Mugur Stet. "Guvernatorul Mugur Isarescu a spus in repetate randuri ca Banca Nationala a Romaniei are ca obiectiv principal mentinerea rezervei valutare la un nivel optim si nu atingerea unui anumit nivel de curs al leului", a afirmat Stet.

El a explicat ca acesta este principiul pe care se bazeaza politica de interventie a BNR, iar opiniile exprimate in ultimele zile prin care se incearca acreditarea inutilitatii interventiei de saptamana trecuta a bancii centrale pe piata valutara nu sunt justificate.

SPECULATII.

"Ca urmare a interventiei bancii centrale, am facut si unele constatari legate de sumele care sunt vehiculate pe piata, de componenta lor si de ce presupune iesirea din piata a 600 milioane de euro", a spus reprezentantul bancii centrale. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat joi ca interventiile bancii centrale au reprezentat o simulare a unor iesiri de capital si totodata o oportunitate pentru banca centrala de a realiza castiguri si a completa rezerva valutara, fara a tinti un obiectiv de curs.

AVERTISMENT

"Pentru perioada urmatoare, puteti sa va asteptati la interventii ale BNR in orice nivel al cursului. O spun clar: nu avem nici un nivel de curs de aparat"
Mugur Isarescu
Guvernatorul BNR

LIBER LA VALUTA

Cei mai afectati de fluctuatiile cursului valutar sunt oamenii de afaceri, care realizeaza operatiuni de export si import. "Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei va decide in sedinta de joi, 24 februarie, adoptarea unei circulare care va permite persoanelor juridice sa cumpere valuta fara restrictii", se arata intr-un comunicat al BNR. Decizia bancii centrale vine ca raspuns la solicitarea Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Acestia au cerut renuntarea temporara la conditia impusa firmelor romanesti privind achizitia de valuta numai cu precizarea expresa a destinatiei sumelor, prevedere considerata ca fiind contrara liberei circulatii a capitalurilor. "Volatilitatea foarte ridicata inregistrata pe piata valutara afecteaza in mod drastic activitatea firmelor romanesti si poate duce la scoaterea acestora de pe piata", si-au argumentat oamenii de afaceri cererea. Ei spun ca mentinerea acestei interdictii priveaza piata valutara interna de o contrapondere extrem de utila a presiunilor existente in sensul aprecierii nominale a monedei nationale.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.