BCR Asigurari este ultima companie care si-a anuntat intentia de a deveni administrator pentru fondurile aferente pilonului II

Companiile de asigurari din Romania vad o oportunitate in introducerea, de la 1 ianuarie, a sistemului de pensii private. Cum un proiect de lege elaborat de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii private va da dreptul asiguratorilor sa administreze fondurile create prin introducerea piloanelor 2 si 3, companiile nu ezita sa-si exprime intentia de a intra in joc inca de la 1 ianuarie.

Cel mai recent anunt l-a facut vicepresedintele BCR, Danut Bunea, care a confirmat intentia celui mai important grup financiar din Romania de a activa pe piata fondurilor private de pensii atat ca administrator, cat si ca depozitar. "Actul constitutiv a fost modificat. Speram ca, pana la finele anului, sa obtinem autorizarea", a spus Bunea, citat de Mediafax.

Pregatiri pentru autorizare

Bunea a precizat ca documentatia pentru intrarea BCR Asigurari de Viata pe segmentul fondurilor de pensii facultative este pregatita si va fi inaintata pentru aprobare. El a aratat ca grupul BCR se va implica atat in activitatea de administrare a fondurilor de pensii, cat si pe partea de custodie si depozitare a activelor fondurilor. "Intentionam sa intram si pe componenta de pensii private obligatorii - pilonul II. Urmeaza sa stabilim detaliile", a mai spus Bunea.
Legea privind pensiile facultative a intrat in vigoare in luna martie a acestui an.

Allianz-Tiriac, pe piata fondurilor private dupa finalizarea legislatiei

Allianz-Tiriac Asigurari va intra pe segmentul fondurilor de pensii private si va decide asupra modalitatii privind extinderea activitatilor dupa adoptarea normelor de reglementare a domeniului, a declarat, recent, directorul Diviziei Pensii din cadrul Allianz-Tiriac Asigurari, Crinu Andanut. "Una din problemele care ne preocupa este imposibilitatea utilizarii retelei de distributie a companiei. Legislatia actuala nu permite acest lucru", a adaugat Andanut. El a afirmat ca un administrator de pensii private va cheltui, in primii ani de activitate, sume importante pentru finantarea campaniei de promovare si acoperirea comisioanelor percepute de agentii de vanzari. "In schimb, fondurile sau veniturile se vor acumula intr-un interval de timp mai mare, peste 10 ani. Astfel, activitatea unui administrator ar putea deveni profitabila intr-o perioada de timp de 5 si 10 ani", a explicat reprezentantul Allianz-Tiriac Asigurari.

Decizia de autorizare a fondului de pensii facultative va fi eliberata de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private pe baza unei cereri pentru autorizarea acestuia, care va fi intocmita de administrator. Solicitantul care doreste autorizarea ca societate de administrare a fondurilor de pensii facultative trebuie sa fie constituit sub forma unei societati de pensii, a unei societati de administrare a investitiilor sau a unei societati de asigurare.

Autorizari incepand cu 30 octombrie

Presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Mircea Oancea, a declarat la jumatatea acestei luni ca procedurile de autorizare a fondurilor de pensii faculative (pilonul III) vor incepe la 30 octombrie fiind de asteptat ca 10-15 companii sa depuna documentatia necesara obtinerii statutului de administrator.

El a apreciat ca primele societati care vor administra fonduri de pensii facultative vor incepe sa functioneze, cel mai probabil, la 1 ianuarie 2007.

Un milion de participanti pana in 2010

Potrivit presedintelui Comisiei de buget-finante a Senatului, Varujan Vosganian, pensiile facultative vor putea inregistra, pana in 2010, un milion de potentiali participanti.

"Daca ne uitam pe structura actuala a veniturilor, se observa ca aproape un milion de romani vor avea posibilitatea sa plaseze sume de bani in fondurile de pensii facultative", a spus Vosganian. Presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemulului de Pensii Private, Mircea Oancea, a afirmat ca introducerea fondurilor de pensii administrate privat depinde de acoperirea prin bugetul de stat a deficitului creat de transferul a 2% din CAS in administrare privata si crearea sistemului informatic necesar pentru realizarea sistemului de plati.

Mai putin de 10% dintre sud-est europeni investesc in fonduri de pensii

In tarile din sud-estul Europei, procentul persoanelor care detin un produs de investitii pentru pensii private este mai mic decat media din regiunea Europa Centrala si de Est: 10% in Bulgaria, 7% in Bosnia-Hertegovina si Romania, si 5% in Serbia, releva un studiu al Unicredito. La nivelul ECE, aproape jumatate din populatia activa a inceput sa investeasca sau sa ia in considerare investitiile in pensii private individuale, pe langa pensia de stat. Una din cinci persoane din ECE deja detine un produs de investitii. Aceasta tendinta arata scepticismul fata de sistemul pensiilor de stat: in medie, doar 10% din populatia activa crede ca pensia de stat va fi suficienta pentru a acoperi cheltuielile zilnice dupa pensionare. Pe de alta parte, jumatate din populatia activa inca nu s-a gandit la investitii suplimentare pentru perioada pensionarii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.