Oameni de afaceri, politicieni, vedete sau avocati detin hoteluri plutitoare care pot costa intre 100.000 si cateva milioane de euro. Companiile romanesti producatoare de iahturi vand uneori si cateva zeci de astfel de ambarcatiuni, businessul devenind din ce in ce mai infloritor de la an la an.

Clubul proprietarilor de iahturi din Romania este unul destul de restrans. Constructorii mari, care fac si export, castiga extrem de bine, in timp ce producatorii locali care se axeaza pe comertul intern spun ca o fac mai mult din pasiune. Acestia nu vand mai mult de 3-4 iahturi pe an.

Romanii cu foarte multi bani cauta marcile de succes din import, cum ar fi Jeanneau, Sunseeker sau Performance. Astazi, valoarea pietei nu depaseste cinci milioane de euro, insa cei din domeniu estimeaza triplarea acestei sume in urmatorii 4-5 ani.

In conditiile in care o ambarcatiune, nu prea luxoasa, poate costa cat o casa de vacanta, undeva la munte, cei care isi permit o astfel de achizitie au si case de vacanta, si masini de lux, si o afacere care sa le aduca suficienti bani. Producatorii si importatorii spun ca in tara noastra nu exista o cultura a iahtingului. Dintre romanii milionari in euro, in momentul de fata exista circa 100 de proprietari de iahturi.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.