Immoeast, fondul austriac de investitii, intentioneaza ca pana la sfarsitul anului sa achizitioneze imobile de birouri si centre comerciale in urma unor investitii de 200 mil. euro, au declarat surse din piata imobiliara, citate de Mediafax. Principalul oras vizat de fondul austriac este Bucurestiul, dar Immoeast doreste si penetrarea piatei din provincie, prin orase precum Timisoara sau Iasi.

"Pana la sfarsitul anului, Immoeast va investi cel putin 200 milioane de euro pentru produse finite, fie pentru achizitionare de cladiri de birouri, fie de centre comerciale. Pentru anul urmator sumele alocate Romaniei sunt insa nelimitate, vehiculul austriac avand un capital de trei miliarde de euro pentru investitii in Europa Centrala si de Est", au precizat sursele citate.

De curand, Immoeast a finalizat constructia a doua imobile de birouri in zona de nord a Capitalei, Pipera Center 1 si Pipera Center 2, cu o suprafata totala de aproximativ 20.000 metri patrati, in urma unor investitii de 40 milioane de euro. Imobilul Pipera Center 1 a fost inchiriat in intregime operatorului de telefonie mobila Vodafone.

Vizavi de piata imobiliara din provincie, fondul austriac vizeaza orasele cu peste 300.000 de locuitori. In acest sens, primul proiect Immoeast in afara Capitalei va fi "un complex comercial care va fi dezvoltat in Constanta, a carui valoare este de peste 100 milioane euro", au precizat sursele citate.

Investitii de 130 mil. euro, in zona Baneasa

Anul acesta, fondul a anuntat ca va investi 130 milioane de euro in constructia a doua proiecte imobiliare in Bucuresti. Proiectele, ce vor cuprinde spatii de birouri si locuinte, sunt denumite Jandarmeriei Office, respectiv Jandarmeriei Residence si vor fi amplasate in nordul Bucurestiului, in zona Baneasa. Ansamblul de birouri, cu o valoare de 80 milioane euro, va avea o suprafata inchiriabila de 40.000 de metri patrati si va fi unul dintre cele mai importante proiecte din Bucuresti. Lucrarile de constructie sunt programate sa inceapa in vara anului viitor, urmand sa fie finalizate in 2009 sau 2010. Din suprafata totala, cea mai mare parte a imobilului, respectiv 38.000 de metri patrati, va fi alocata spatiilor de birouri, in timp ce 2.000 de metri patrati vor avea ca destinatie spatiile de retail. Proiectul se va dezvolta in trei faze, din care prima va acoperi 14.000 de metri patrati.

In imediata apropiere a Jandarmeriei Office, compania va dezvolta un proiect rezidential, cu o valoare de 50 milioane euro, care va cuprinde 360 de locuinte. Ambele proiecte vor fi derulate impreuna cu dezvoltatorul European Future Group si cu un grup de investitii britanic.

Immoeast se implica direct in proiectul Esplanada

Pana in prezent, Immoeast totalizeaza 19 proiecte finalizate sau in derulare in Romania, ce acopera toate domeniile imobiliare, respectiv birouri, centre comerciale, logistica si locuinte. Din punct de vedere al suprafetei utile totale, de 671.500 de metri patrati, Romania este cea mai importanta tinta de investitii a companiei in afara Uniunii Europene. Daca pana in prezent in provincie detine un singur proiect, cel de retail de la Constanta, numit Harbourside, compania detine mai multe imobile in Bucuresti, respectiv Bucharest Corporate Center, Pipera Center, Iride Business Park, Otopeni Logistics, Bucharest Global Business Center.

In plus, Immoeast a cumparat printr-un parteneriat 75% din actiunile imobilului Baneasa Airport Tower, de la firma germana Valueroi Grup, proiect estimat la 25 milioane de euro, restul constructiei urmand sa fie achizitionat dupa finalizarea proiectului, prevazuta pentru primavara anului 2007. Pentru aproximativ 400 de milioane de euro, Immoeast a achizitionat la jumatatea acestui an un pachet de 25% din actiunile firmei multinationale Triganit, care intentioneaza sa realizeze proiectul Esplanada din Bucuresti.

Compania austriaca a lansat in luna mai a acestui an o emisiune de actiuni in valoare de aproximativ 2,9 miliarde de euro, pentru a obtine finantarea necesara achizitiei de noi proprietati in Europa Centrala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.