Creditul "doar cu buletinul" a stimulat consumul si implicit productia nationala de electrocasnice pentru ca in Romania exista doi mari producatori de astfel de bunuri, a declarat presedintele companiei Altex, Dan Ostahie.

Stimularea consumului prin creditul cu buletinul a ajutat producatorii romani, care au obtinut astfel venituri mai mari. "In Romania exista doua dintre cele mai mari fabrici de electrocasnice din Europa chiar, la Gaesti si Satu Mare", a aratat Ostahie, citat de NewsIn. Presedintele Altex, care nu crede in utilitatea masurilor bancii centrale de limitare a riscului creditarii, a fost sustinut de analistul economic George Vulcanescu. "Noile norme ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) vin intr-un moment in care vanzarile de electrocasnice sunt in scadere", a aratat Vulcanescu.

In plus, creditele de consum, prin care multi clienti isi finantau achizitia unui bun electrocasnic, nu au generat o crestere semnificativa a ponderii creditelor neperformante in sistemul bancar. Restrictiile BNR, care se aplica si pentru contractele de leasing, vor afecta si vanzarile de autoturisme, care erau si ele in pierdere de "viteza". "in unele tari din Europa, leasingul nici nu este reglementat", a mentionat Vulcanescu. Polemica vine in urma aplicarii, incepand de duminica, a Normei 20 a BNR privind limitarea riscului de credit la imprumuturile destinate persoanelor fizice.

Principala modificare pe care o aduce norma este extinderea restrictiilor de creditare, valabile pana acum doar pentru banci, si asupra institutiilor financiare nebancare (IFN). Astfel, suma totala ce trebuie platita lunar (incluzand rata lunara, dobanda aferenta, comisioane si alte costuri) de catre o persoana pentru creditele contractate va reprezenta maximum 40% din venitul lunar net al respectivei persoane si, dupa caz, al familiei acesteia.

Pe langa aceasta precizare, banca centrala impune anumite limite pentru acordarea unui singur credit. in cazul in care o persoana doreste contractarea unui credit pentru investitii imobiliare, suma totala ce trebuie platita lunar nu trebuie sa depaseasca 35% din veniturile nete ale respectivei persoane si, dupa caz, ale familiei sale. Pentru creditele de consum, aceasta limita este de 30%. Creditul de consum include si leasingul financiar. Norma 20 mai prevede ca in calculul ratei lunare de platit de catre cel imprumutat se vor include toate costurile, nu numai dobanda, ci si comisioanele si orice alte cheltuieli aferente creditului.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.