Premisele unei cresteri sustenabile a salariilor sunt favorabile: in prima parte a anului curent, productivitatea muncii a urcat considerabil. insa, inca nu ar fi capabila sa sustina mariri salariale de 15-20%

Productivitatea muncii pe ansamblul economiei, calculata ca raport intre Produsul Intern Brut (PIB) si numar de salariati, s-a plasat in primul semestru al acestui an la 6,1%, cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani, exceptand primele sase luni din 2002. "Pe sectoarele economiei nationale, este de remarcat ca cele mai importante sporuri de productivitate se inregistreaza in constructii si agricultura, respectiv 18,2% si 16,4%. Aceste activitati au doar o pondere de 9% in Produsul Intern Brut", se arata intr-un studiu al Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).

Cresterea productivitatii muncii s-a bazat, in principal, pe rezultatele din industrie, unde a fost inregistrat un avans de 10,7%. Industria are o pondere de 27% in PIB.

"Rezultatele pe ansamblul economiei puteau fi si mai bune daca exista si in sectorul serviciilor (cu o pondere de 51% in PIB) aceeasi preocupare pentru cresterea productivitatii muncii. in primul semestru, practic intreaga crestere de PIB din servicii s-a realizat in aceleasi conditii de productivitate", arata CNP.

In ceea ce priveste industria, cel mai important avans al productivitatii muncii a fost inregistrat in sectorul extractiv - 27,9%, urmat de cel de prelucrare - 10,2% si cel de energie electrica, termica, gaze si apa - 4,1%.

Analistii arata ca aceasta evolutie a fost generata de masurile de restructurare, prin majorarea productiei, insotita, in acelasi timp, de reducerea numarului de salariati.

In intervalul ianuarie-august, productivitatea muncii din industrie s-a plasat la 11,1%, crestere sustinuta de aceleasi sectoare: extractiv - 27,3%, de prelucrare - 10,5% si de energie electrica, termica, gaze si apa - 6,6%.

In cadrul industriei prelucratoare, cel mai important avans s-a inregistrat in ramurile mobilier si alte activitati industriale (25,9%), mijloace de transport neincluse in cele rutiere (24,4%), substante si produse chimice (23,0%), mijloace de transport rutier (20,6%), prelucrarea lemnului si a produselor din lemn (19,8%), fabricarea materialelor de constructii si alte produse din minerale nemetalice (15,9%).


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.