Atat reprezentantii Camerelor de Comert si Industrie, cat si liderii unor patronate reprezentative la nivel national au cerut, in ultima perioada, ca privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) sa se realizeze prin subscriptie publica, si nu prin metoda "clasica" a ofertarii catre investitori strategici. De partea cealalta, reprezentantii pietelor financiare si de capital sunt, in principiu, de acord cu varianta subscriptiei publice, dar considera ca astfel ar intarzia si mai mult finalizarea procesului de privatizare a CEC.

Mai mult, unii bancheri afirma chiar ca s-a pierdut prea mult timp si, din aceasta cauza, CEC a ratat sansa de a intra in parteneriat cu concerne care au o reala experienta in finantarea afacerilor din zonele rurale.

Frica de subevaluare impiedica listarea

"Pana in prezent s-au evitat privatizarile prin listarea la bursa, pe motivul ca pretul actiunilor ar putea sa scada fara argumente solide - asa cum se intampla, de altfel, in anumite perioade, pe piata de capital. S-ar ajunge, astfel, la o nedorita subevaluare a pachetului; imi amintesc ca aceeasi problema s-a pus si in cazul BCR", ne-a declarat Dan Nicu, presedintele Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC). El adauga ca scoaterea pe bursa a unui pachet mai mare, de exemplu 30% din CEC, "ar face si mai dificila atragerea unui investitor serios".

Pe de alta parte insa, "pentru fondurile mutuale, listarea CEC ar fi o oportunitate deosebita, mai ales ca piata noastra de capital este insuficient dezvoltata. Orice oferta noua e bine venita, in special una ca aceasta, care are un potential de crestere foarte bun. tarile vecine au realizat privatizari de succes prin intermediul burselor, dar mi-e greu sa cred ca la CEC se va merge pe aceasta varianta. Dar, indiferent care va fi solutia, as recomanda sa nu mai fie atat de mult amanata", a mai spus Dan Nicu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.