Societatea olandeza de tip holding A&D Pharma Holdings, care detine distribuitorul roman de medicamente Mediplus si farmaciile Sensiblu, a obtinut 120 milioane euro din vanzarea a circa 30% din actiunile totale, intr-o oferta publica initiala la Bursa din Londra.

Pretul stabilit de A&D Pharma a fost 2 euro pentru o actiune si 12 euro pentru un Certificat Global de Depozit, ceea ce implica o capitalizare a pietei de 400 milioane euro la inceputul listarii. Valoarea de 120 milioane euro a fost calculata inainte de eventuala exercitare a dreptului de suprasubscriere.
Cele 60 de milioane de actiuni ordinare sunt listate sub forma a 10 milioane de Certificate Globale de Depozit, detinute in prezent de Sograno B.V., principalul actionar al societatii.

Astfel, societatea va fi singura afacere din Romania listata la Bursa din Londra, se arata intr-un comunicat al companiei olandeze.

Plata ofertei are ca termen data de 24 octombrie

Desi tranzactionarea provizorie a Certificatelor Globale de Depozit a inceput joi, sub simbolul "ADPH", finalizarea si plata ofertei sunt prevazute pentru data de 24 octombrie 2006.
Primirea aprobarilor necesare pentru acceptarea Certificatelor Globale de Depozit pe lista oficiala a Autoritatii de Listare din Marea Britanie si tranzactionarea acestora pe piata reglementata a Bursei din Londra urmeaza a avea loc pe data de 24 octombrie 2006.

Totodata, Sograno B.V. a acceptat optiunea de supraalocare ("greenshoe") de pana la 9 milioane actiuni ordinare sub forma a 1,5 milioane Certificate Globale de Depozit, numai in favoarea sucursalei londoneze a ING Bank N.V., institutia financiara care a intermediat tranzactia.

Listarea la Bursa a companiei, magnet pentru investitori

"Oferta publica initiala a trezit interesul a numerosi investitori din intreaga Europa. Oferta publica initiala si listarea la Bursa de Valori din Londra sunt menite sa imbunatateasca imaginea societatii si sa ne pozitioneze in acelasi grup cu societatile internationale comparabile, precum si sa ne permita accesul pe pietele financiare internationale. Detinem o pozitie de lider in calitate de distribuitor si furnizor de servicii in domeniul distributiei produselor farmaceutice si de ingrijire a sanatatii, suntem singurul lant de farmacii cu acoperire nationala si avem o strategie clara in ceea ce priveste dezvoltarea viitoare a activitatii noastre", a declarat Dragos Dinu, CEO al grupului.

Estimarile anterioare ale A&D au fost confirmate

La inceputul lunii octombrie, reprezentantii A&D Pharma anuntau ca, in urma procesului de listare, vor obtine o suma cuprinsa intre 120 si 155 de milioane de euro. De asemenea, compania anticipa o capitalizare bursiera de pana la 450 de milioane de euro.

Grupul A&D Pharma a inregistrat in 2005 vanzari consolidate de 247,3 milioane euro si 147,9 milioane euro in primul semestru al anului 2006. Intre 2003 si 2005, vanzarile au avut o rata de crestere anuala compusa de 61%.

A&D Pharma estimeaza pentru acest an realizarea unei cifre de afaceri de 440 milioane de euro, din care 320 milioane euro reprezinta cifra de afaceri preconizata pentru Mediplus, diferenta de 120 milioane euro urmand sa fie asigurata de Sensiblu.

Cea mai mare parte a activitatii companiei este derulata in Romania, prin distribuitorul farmaceutic Mediplus si reteaua de farmacii Sensiblu, care cuprinde 200 de unitati in 51 de orase. Mediplus detine 12 depozite la nivel national, distribuie aproximativ 5.000 de produse si are un portofoliu de clienti format din 3.500 de farmacii.

Actionarii A&D Pharma sunt compania Sograno si persoanele fizice Ludovic Robert Chales Simon, Michel Charles Eid, Roger Fawzi Al Akoury si Walid Abboud.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.