Anul trecut, aproximativ un sfert din deficitul de cont curent a fost reprezentat de deficitul balantei comerciale pe relatia cu Federatia Rusa. Romania a importat marfuri in valoare de 2,23 miliarde de dolari si a exportat de numai 121 milioane de dolari. "Din Rusia s-a exportat titei (1,23 miliarde dolari), gaze (600 milioane dolari) si carbune (163 milioane dolari), adica 90% din exporturi sunt reprezentate de materii prime. Ar trebui sa se diversifice aceste exporturi", ne-a declarat Mark Abarsalin, seful Reprezentantei Economice a Federatiei Ruse la Bucuresti.

Aproape jumatate din exporturile Romaniei in Rusia au fost facute de Alor Oradea (detinut de concernul Ruski Aluminium) si Artic Gaiesti. "Cu ocazia recentei vizite a presedintelui Basescu la Moscova s-a discutat despre implicarea companiilor rusesti in Romania. Partea rusa si-a declarat disponibilitatea pentru retehnologizarea unor termocentrale, in special Mintia, pentru finalizarea unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda etc", a mai spus Abarsalin. El a afirmat ca exportatorii romani ar trebui sa fie mai activi pe piata rusa pentru ca deficitul balantei comerciale sa scada. "Exista si o serie de probleme birocratice pe care investitorii rusi le intampina in Romania, in special birocratice, precum obtinerea vizelor sau Nova Bank la BNR", a mai spus reprezentantul comercial al Rusiei.

Nova Bank doreste sa-si majoreze capitalul social la 800 miliarde de lei, prin aportul unor noi actionari (Lukoil, Gazprom, Mecel, OMZ, TMK, Ruski Aluminium, uzinele cu actionariat rusesc din Caracal, Turnu Severin, Nicolina Iasi). Este luata in calcul cresterea si impulsionarea participarii SIF Moldova in activitatea bancii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.