Societatea Nationala Plafar va fi privatizata, 51% din capitalul social urmand sa fie vandut unor investitori, care vor avea obligatia de a mentine obiectul de activitate al societatii, potrivit deciziei Guvernului.

Vanzarea se va face prin metoda negocierii pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile, cu ofertantii care au indeplinit criteriile de precalificare. Pentru a fi considerate investitori eligibili, firmele interesate sa preia participatia majoritara la S.N. Plafar trebuie sa aiba o experienta de minimum cinci ani in productia, prelucrarea si comercializarea plantelor aromatice si medicinale sau o experienta de minimum cinci ani in domeniul productiei medico-farmaceutice, informeaza NewsIn.

Cifra de afaceri aferenta ultimului an pentru care exercitiul bugetar a fost incheiat trebuie sa fie cel putin egala cu a societatii privatizate, iar, in cazul consortiilor de investitori, suma cifrelor de afaceri a membrilor acestora trebuie sa fie de cel putin 1,5 ori cifra de afaceri a Plafar, iar cel putin unul din membri sa indeplineasca criteriul referitor la experienta minima.

Evaluarea ofertelor angajante se va face prin aplicarea unei grile de punctaj asupra ofertelor tehnice si financiare depuse de ofertantii care fac dovada indeplinirii criteriilor de precalificare. Vor fi considerati investitori calificati cei care au obtinut un punctaj minim de 75% din cel al primului clasat.

Ofertele angajante imbunatatite si irevocabile vor fi depuse numai cu acceptarea neconditionata a proiectului final al contractului de vanzare-cumparare, inclusiv a pretului pe actiune. Pretul oferit de un un investitor in cadrul ofertei angajante imbunatatite si irevocabile va fi cel putin egal cu cel oferit prin oferta sa anagajanta imbunatatita.

Investitorul strategic va asigura un program de investitii pentru modernizare, urmand ca, pe masura realizarii lor, sa majoreze capitalul social cu contravaloarea investitiilor asumate si realizate. Totodata, investitorul strategic va asigura un aport in numerar, cu titlu de capital de lucru, care nu va fi inclus in volumul de investitii angajat si care va fi folosit pentru plata materiilor prime si pentru achitarea datoriilor societatii catre creditori.

Capitalul de lucru va fi varsat in contul curent al Plafar, in termen de trei luni de la transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de 51% de actiuni.Conform strategiei elaborate de Ministerul Economiei si Comertului (MEC), privatizarea Plafar urmareste mentinerea obiectului de activitate al societatii comerciale, pastrarea si dezvoltarea capacitatilor de productie existente si atragerea unui volum important de investitii pentru fructificarea oportunitatilor de utilizare profitabila a societatii.

Acelasi document prevede restructurarea societatii, program care nu influenteaza procesul de privatizare, in cadrul caruia vor fi vandute activele care nu au o contributie directa la realizarea obiectului de activitate al Plafar sau nu au o activitate economica viabila. S.N. Plafar a fost infiintata in anul 1999, sub forma de societate comerciala pe actiuni cu capital integral de stat prin reorganizarea Regiei Autonome Plafar, avand opt filiale fara personalitate juridica: sucursalele Botosani, Brasov, Braila, Cluj, Craiova, Constanta, Roman, Timisoara.

Plafar are ca scop indeplinirea strategiei nationale privind exploatarea plantelor medicinale si aromatice, in timp ce obiectul principal de activitate il reprezinta productia, industrializarea si comercializarea pe piata interna si externa a plantelor medicinale, aromatice, toxice si stupefiante din culturi si din flora spontana.

Societatea are un capital social de 2.026.730 lei, iar cifra de afaceri aferenta anului 2005 a fost de 6.210.639 lei. Veniturile realizate la sfarsitul anului trecut au fost de 9.498.743 de lei, in crestere comparativ cu ultimii doi ani. Implementarea strategiei de restructurare si privatizare a Plafar va fi facuta de MEC prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.