Noile reglementari care vor aparea pe piata de capital incepind cu luna aprilie 2005 vor face si mai rentabile actiunile societatilor de investitii financiare (SIF). Acesta este sfatul pe care brokerii il dau celor care joaca la bursa.

Indicele bursier BET a crescut de la inceputul anului cu 39,07%, iar BET-FI (cel care da randamentul societatilor de investitii financiare) cu 81,83%. Numai in aceasta saptamina cresterea a fost de 5,44% pe BET si de 12,22% pe BET-FI. In actuala situatie, sigur ca toata lumea se intreaba daca mai este loc pentru cresteri viitoare.

Crestere posibila de 20-30%

"Pretul actiunilor la societatile de investitii financiare pe termen scurt se va plafona pina la aparitia legii. Asta deoarece, momentan, investitorii nu pot depasi pragul limita de detinere de actiuni la SIF-uri, de 0,1% din capitalul social. Apoi, daca acest prag va creste la 1%, este posibil ca actiunile SIF-urilor sa treaca de 20.000 de lei pe actiune, ceea ce inseamna o crestere medie de cel putin 20-30%. Daca interesele vor fi mari e posibil ca acest randament sa fie si mai bun", spune Violeta Duta, broker KTD Invest. De fapt, in aceasta saptamina cel mai bun randament dintre societatile de investitii financiare l-a avut SIF Banat-Crisana, de 15,04% (de la 13.300 lei/actiune la 15.300 lei/actiune).

Ce va fi saptamina viitoare

"Cred ca in perioada imediat urmatoare bursa va fi mult mai linistita decit pina acum. Sint de urmarit actiunile sif-urilor, cele din sectorul petrolier si cele bancare", sustine Razvan Pasol, director Intercapital Invest. Raportat la aceasta saptamina, se remarca o crestere semnificativa a actiunilor rafinariei Astra Romana Ploiesti, de 29,92% (de la 508 lei/actiunea la 660 lei/ actiunea) si a actiunilor Oltchim Rimnicu Vilcea, cu 22,41%.

De la inceputul anului 2005 cel mai bun randament l-au avut actiunile companiei Artrom Slatina - 129,27%, urmate de Chimopar Bucuresti, cu 96,72%, respectiv tot Oltchim Rimnicu Vilcea, cu 93,64%.

Cele mai slabe actiuni

Per ansamblu, in saptamina ce astazi se incheie, au pierdut jucatorii care au mizat pe actiunile companiei Electoputere Craiova (scadere de 7,59%), Siretul Pascani (minus 6,67%) si Mefin Sinaia (corectie de 5,88%). Totusi de la inceputul anului 2005 doar doua companii au adus pierderi jucatorilor: Rafinaria Astra Romana Ploiesti (minus 10,14%), respectiv Rolast Pitesti (minus 6,18%).


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.