Cota unica de impozitare nu a majorat veniturile, dupa cum pretind sustinatorii sai, si este destul de probabil sa fie abandonata de catre guvernele tarilor in care a fost introdusa, potrivit unui studiu al Fondului Monetar International (FMI). In schimb, in declaratia de dupa adoptarea proiectului de buget, primul-ministru Tariceanu, a precizat ca o crestere economica a Romaniei, apreciata si de seful delegatiei FMI, Emmanuel van der Mensbrugghe, nu era posibila fara cota unica de impozitare.

"Spuneam ca unul din elementele principale care au dus la aceasta crestere economica de exceptie, este introducerea cotei unice, criticata de foarte multi asa-zisi analisti, la inceputul anului 2005. Introducerea cotei unice de impozitare a dovedit un comportament mult mai corect al agentilor economici, cresterea substantiala a numarului locurilor de munca, salarii, venituri pentru salariati mult mai consistente, stimularea evidenta a investitiilor si, nu in ultimul rand, pentru ca discutam astazi de buget, o crestere extrem de importanta a veniturilor bugetare", a declarat primul-ministru.

FMI este de parere ca impozitul unic nu a majorat veniturile bugetare in nici unul dintre statele care l-au adoptat, iar in Romania, incasarile din impozitul pe profit si cel pe venit au scazut cu 1% din PIB in 2005. Ministerul Finantelor arata ca, anul trecut, veniturile bugetare au crescut in termeni reali cu circa 5% fata de 2004, iar incasarile din impozitul pe profit si venit au scazut si ele cu 7%, respectiv, 5%.

Momeala pentru investitori

FMI considera ca printre motivele pe care le-au avut aceste tari cand au introdus cota unica a fost sa atraga investitorii straini. Grupul de tari din care face parte Romania ( Slovacia, Letonia, Lituania) a adoptat acelasi nivel al cotei atat pentru venit, cat si pentru profit, ceea ce are "meritul de a inlatura distorsiunile cauzate de posibilitatea de a alege functionarea pe o firma sau individual, atat timp cat dividendele si castigurile de pe piata de capital nu sunt taxate". Romania este singura tara din acest grup care nu a renuntat la taxarea dividendelor. Romania a aplicat o cota unica mai scazuta chiar decat cel mai mic nivel de impozitare (16% fata de 18%, cota cea mai redusa in sistemul progresiv).


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.