Nicolescu: Principalul motiv - modificarea procedurii de radiere. Parvan: O multime de firme nu si-au marit capitalul si n-au putut sa faca fata cheltuielilor

In timp ce numarul inmatricularilor de firme a scazut anul acesta cu 25 la suta, volumul radierilor a cunoscut o crestere spectaculoasa. Astfel, numarul de radieri in randul intreprinderilor mici si mijlocii s-a majorat de la inceputul anului cu peste 125 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut.

"Principalele motive pentru care numarul firmelor radiate a crescut semnificativ sunt modificarea procedurii de radiere si faptul ca Registrul Comertului a demarat o actiune de avertizare a firmelor pentru depunerea documentelor. Multe dintre firmele care au fost radiate nu mai functionau de ani de zile. Este normal ca, in Romania, 30.000 de firme sa dispara in fiecare an si sa se infiinteze in jur de 50.000 - 60.000, aceasta fiind rata de natalitate si de mortalitate normala pentru Romania, in acest moment", a ne-a spus Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania. Alte elemente care au determinat radierea IMM constau in "faptul ca o multime de firme nu si-au marit capitalul si n-au putut sa faca fata cheltuielilor", a declarat la randul sau Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

Exporturile in randul IMM au crescut cu peste 16%

Se pare ca disparitia unor firme de pe piata a lasat loc pentru firmele competitive, astfel incat numarul IMM care au inregistrat pierderi a scazut in medie cu 5 la suta, acelasi procent fiind valabil si pentru firmele care au trecut pe profit, evolutia profitului mediu pe o intreprindere crescand cu pana la 10% fata de primul trimestru al anului trecut. De asemenea, investitiile realizate in sectorul intreprinderilor mici si mijlocii au crescut in medie cu 8 - 10 la suta, evolutia exporturilor din sectorul privat fiind si ea pe masura, acestea cunoscand o majorare de 16,22 la suta fata de perioada similara a anului trecut.

"Gaurile negre din economie au cam disparut"

Potrivit unei evaluari a IMM lansate ieri de CNIPMMR, aproape doua treimi (62,5%) dintre reprezentantii firmelor mici si mijlocii considera ca situatia afacerii proprii s-a imbunatatit in primul semestru din 2006, fata de acelasi interval din 2005.

Potrivit rezultatelor sondajului efectuat de Consiliul National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania, pentru aproape un sfert (20%) dintre cei intervievati situatia din primul semestru a fost similara celei din anul precedent, iar pentru 17,5% dintre respondenti, situatia economica a fost mai proasta.

"Evolutia mediului de afaceri nu marcheaza revirimentul asteptat al mediului de afaceri. As caracteriza aceasta situatie drept un progres limitat", a comentat presedintele CNIPMMR.

El se asteapta ca situatia firmelor mici si mijlocii sa nu se schimbe fundamental, anul viitor, dar estimeaza o imbunatatire pe ansamblu a mediului economic. "Romania va beneficia de capital strain de la Uniunea Europeana si de la investitori privati, apoi numarul de muncitori romani care pleaca in afara tarii va creste si, nu in ultimul rand, gaurile negre din economie au cam disparut", a argumentat Nicolescu.

Minusuri - deficitul comercial si cresterea numarului de taxe si impozite

In opinia lui Nicolescu, desi valul de investitii va avea un efect pozitiv asupra economiei, nu acelasi lucru se poate spune despre IMM, care vor fi nevoite sa faca fata unei concurente sporite.

"Nu ne asteptam la catastrofe, dar vor fi puncte sensibile. Speram insa ca firmele noastre sa devina partenerii firmelor straine, pentru ca de regula se cauta oameni care cunosc cultura locala", a spus Nicolescu. Presedintele patronatului IMM a mai afirmat ca, in pofida reformei fiscale anuntate de Alianta DA, numarul de taxe a crescut, ceea ce a avut un efect negativ asupra activitatii firmelor mici si mijlocii. "Aspectele pozitive au fost pe primul semestru stabilitatea cursului de schimb, cresterea produsului intern brut si inflatia in scadere. La capitolul minusuri, as mentiona accentuarea deficitului comercial si cresterea numarului de taxe si impozite", a adaugat Nicolescu. La sondajul efectuat de CNIPMMR au raspuns reprezentanti ai aproximativ 200.000 de firme. Totodata, datoriile totale ale IMM au crescut, in medie, cu 5%, in primul semestru din 2006, fata de perioada similara a anului trecut.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.