Fara sprijinul BNR, cursul euro a luat-o din nou la vale. Moneda europeana era cotata ieri la 36.133 de lei, cu aproape 1.900 de lei sub valoarea anuntata joi -38.026 lei. Odata ce Banca Centrala a incetat sa cumpere valuta de pe piata, euro a inceput sa scada vertiginos, revenind aproape de minimele consemnate la inceputul saptamanii.

Astfel, daca dupa trei zile de interventie, Banca Nationala a reusit sa ridice cursul euro cu circa 2.000 de lei, insa cu pretul a 600 de milioane de euro, se pare insa ca medicamentul administrat de BNR marti si miercuri n-a reusit sa produca efecte prea mult timp. Odata cu iesirea Bancii Centrale din piata, cursul a inceput sa se indrepte spre nivelurile dinaintea interventiei Bancii Nationale. Jucatorii de pe piata valutara s-au obisnuit deja cu dusurile reci, cand euro variaza cu 1.000-2.000 de lei de la o zi la alta.

Ei spun ca pentru saptamana viitoare iau in calcul un curs de 35.000 lei sau chiar 34.000 lei pentru euro. "Cursul va atinge usor 35.000. Am putea vedea chiar 34.000 lei pentru un euro saptamana viitoare", spune dealerul unei banci. Jucatorii de pe piata valutara sustin ca de vina pentru scaderea euro este cantitatea imensa de valuta care intra in Romania, ocolind barierele legale inca in vigoare. "Romania este ca un magnet. Atrage orice investitor, numai ca pilitura de fier este in cazul de fata - valuta", avertizeaza un dealer.

Daca in doar o zi, golul lasat de retragerea a 600 de milioane de euro de pe piata de BNR pare sa se fi umplut, dealerii se gandesc cu groaza cum va putea economia sa absoarba fondurile de cateva miliarde de euro care asteapta deschiderea portilor spre Romania in aprilie - iunie odata cu urmatorul pas in liberalizarea contului de capital. Fluctuatiile mari din ultima vreme au facut ca marile agentii de presa internationale sa intoarca ochii spre Romania si sa faca declaratii surprinzatoare.

Astfel, potrivit agentiei Bloomberg, leul romanesc este moneda care creste cel mai repede in fata euro din lume, in timp ce datele din ultimele sase luni plaseaza leul pe locul 3 mondial, dupa zlotul polonez si realul brazilian ca atractivitate pentru investitorii straini. In conditiile in care Romania este deja asaltata de intrari masive de valuta, semnalele date de Bloomberg ar putea crea si mai multa presiune asupra cursului si a dobanzilor, atragand si mai multi speculatori spre piata romaneasca.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.