La Bursa de Valori Bucuresti s-a consemnat o valoare tranzactionata de 47 milioane RON, din care 1,98 milioane RON au reprezentat tranzactii pe titluri listate pe piata RASDAQ, insa tranzactionate pe platforma Arena a BVB. Tranzactiile de pe aceste tiluri au fost generate de transferuri importante valoric pe mai multi emitent, fara ca unul dintre acestia sa se impuna din acest punct de vedere, potrivit raportului zilnic de tranzactionare realizat de SSIF Broker SA.

Indicii pietei au avut o evolutie ascendenta, atat in cazul cotatiilor actiunilor SIF, indicele BET-FI inchizand la 56.081 pc., stabilind un nou maxim istoric, in crestere cu 1,07% fata de ziua precedenta, cat si in cazul actiunilor din componenta indicilor BET si BET-C, pentru care aprecierile au fost de 0,98%, respectiv 0,84%, pe date zilnice. Valoarea tranzactiilor s-a mentinut in continuare la un nivel ridicat pentru actiunile societatilor de investitii financiare, care au cumulat 27,4 milioane lei, iar lichiditatea ridicata de aici a venit pe fondul unor noi aprecieri de pret.

In topul lichiditatii s-a situat SIF5 (2,8 milioane actiuni tranzactionate, in valoare de 8,9 milioane lei), pretul de inchidere de 3,19 lei/actiune fiind sinonim unei cresteri de 1,27%. Schimburi importante de pachete s-au desfasurat si cu actiunile SIF2, de altfel aceste doua titluri detasandu-se clar in ultima perioada ca preferate ale investitorilor pe SIF-uri.

S-au tranzactionat 3 milioane ale acestui emitent, cu o dinamica buna a preturilor de tranzactionare, limitele zilei fiind 2,76 lei/actiune, respectiv 2,84 lei maximul zilei. inchiderea a consemnat pretul de 2,83 lei/actiune, in crestere cu 2,17% fata de sedinta de luni. SIF3 a inchis ziua la 2,54 lei/actiune, SIF1 la 2,77 lei/actiune, iar SIF4 a ramas constant la 1,82 lei.

Tranzactii mari s-au realizat cu actiunile Bancii Transilvania (TLV), adica 4,2 milioane actiuni tranzactionate in valoare cumulata de 4,7 milioane RON. A fost cel mai lichid titlu al zilei de la categoria I a bursei, cu vanzari importante la nivelurile de 1,12 lei, respectiv 1,11 lei/actiune, care au pastrat actiunea pe un trend neutru.

Pretul de referinta a fost de 1,11 lei, in scadere pe date zilnice de 0,89%. Celelalte actiuni bancare au cunoscut o zi de tranzactionare mai buna, insa pe volume mai modeste. BRD a inchis ziua in apreciere, la 19,2 lei, iar BCC a ramas la nivelul de 0,555 lei/actiune, aproximativ 185.000 actiuni fiind tranzactionate.

SNP s-a apreciat puternic in cursul sedintei de marti, dupa ce inca de dimineata un ordin de cumparare important a lichidat ordinele de vanzare afisate in piata pana la nivelul de 0,62 lei/actiune inclusiv. Maximul zilei a fost stabilit la 0,625 lei, care a fost si pretul de inchidere al zilei. Cresterea a fost de 3,31%, iar volumul tranzactionat a fost unul solid, de 6,3 milioane actiuni.

Titlurile RRC au inchis ziua in crestere de 2,73%, cu un ultimo pret de tranzactionare de 0,094 lei. in acest caz am asistat la finele perioadei de corectie pe acest titlu, dupa ce cu o zi in urma pretul ajunsese in zona 0,092 lei. Doar titlurile Transelectrica (TEL), alaturi de cele ale Bancii Transilvania, au suferit corectii de pret marti.

Ultimul pret al actiunilor operatorului energetic a fost de 33,7 lei/actiune, insa pretul mediu al zilei a fost de 34,1 lei/actiune. Broker Cluj-Napoca (BRK) au inchis ziua in apreciere de 2,16%, dupa publicarea rezultatelor societatii la finele trimestrului 3, care au consemnat un profit brut realizat de aproximativ 13 milioane lei. S-au tranzactionat mai mult de 250.000 actiuni, iar pretul de referinta al zilei a fost de 1,42 lei/actiune.

Siviu TURC
Departamentul Tranzactionare SSIF BROKER SA


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.