Perspectivele referitoare la evolutia dobanzilor indica o stare de stabilitate, dupa ce oficialii BNR au precizat, in ultima perioada, ca nu au in vedere o relaxare a conditiilor monetare in perioada urmaoare, dar nici o inasprire a lor.

Imediat dupa decizia Bancii Centrale Europene de a majora dobanda de baza de la 3 la 3,25%, bancherii autohtoni au aparut cu declaratii care indica cresterea in timp cat mai scurt a dobanzilor la credite. Cresterile vor fi insa diferite de la banca la banca, la aceasta contribuind competitia tot mai aspra dintre acestea. Oricum, pentru sfarsitul anului, cei care au contractat credite in moneda unica trebuie sa se astepte la noi majorari, majoritatea analistilor internationali anticipand o dobanda in euro-zona de 3,5%, iar pentru prima jumatate a lui 2007 una de 3,75 sau 4%.

Vestea buna vine din partea leului, care isi continua procesul de consolidare, asa cum cred si investitorii din piata la termen de la Sibiu, care au tranzactionat euro cu scadenta iunie la 3,55 lei. Dealerii bancari vad euro la jumatatea anului viitor undeva pe 3,5 lei.

Revenind la dobanzile in lei, trebuie observat ca dupa o lunga perioada in care au fost negative, adica sub nivelul inflatiei, ele au devenit real pozitive. Septembrie a fost prima luna in care acest fenomen a fost vizibil, romanii obtinand castiguri reale superioare inflatiei, inclusiv dupa plata impozitului de 12%, dupa ce in august, dupa majorarea dobanzii de politica monetara a BNR si cresterea rezervelor obligatorii minime la lei, de la 16 la 20%, a inceput intre banci razboiul pentru castigarea de noi clienti.

Cu toate acestea, castigurile nu sunt foarte spectaculoase, dar ele pot asigura o majorare a economisirii populatiei, dupa ce la sfarsitul lunii august soldul creditelor contractate de romani a depasit sumele economisite cu mai mult de un miliard de lei.
Meritul principal in cresterea dobanzilor revine politicii monetare a BNR. Dar, ca la orice succes, totul se plateste. Asa ca banca centrala continua sa sterilizeze excedentul de lei din piata cu o dobanda de 8,75%. Ieri, bancile au plasat in depozite cu scadenta la o luna 2,746 miliarde lei, obtinand dobanda de politica monetara, dupa ce joia trecuta BNR a atras 1,5 miliarde lei in certificate de depozit cu scadenta la trei luni, la o dobanda medie de 8,71%.

Suma a fost mai mare decat cea atrasa in septembrie, care s-a ridicat la 1,1 miliarde lei. Atunci insa bancile au solicitat dobanzi considerate prea mari de BNR, care a dat astfel un semnal pietei, ca nu va umbla curand la dobanzi. Acest lucru s-ar putea petrece in februarie sau martie viitor, cand dealerii anticipeaza o reducere a dobanzii de politica monetara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.